GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb među deset najzagađenijih gradova na svijetu

Zagreb među deset najzagađenijih gradova na svijetu
ZAGAĐENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 10:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagreb je jučer bio jedan od deset gradova s najzagrađenijim zrakom, objavio je švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke o kvaliteti zraka diljem svijeta, piše u subotu Jutarnji list.ž

Štoviše, jučer u osam ujutro Zagreb je bio među tri najzagađenija svjetska grada, zajedno s pakistanskim Lahoreom i indijskim Delhijem, da bi tijekom dana pao na šesto mjesto.

Indeks kvalitete zraka AQI jučer u osam ujutro u našem glavnom gradu bio je 169, a u podne 153, što se smatra nezdravim zrakom za osjetljive kategorije stanovništva.

"Trenutni podaci u Gradu Zagrebu su pokazali povremena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti PM10 na mjernoj postaji ZG-3 u zadnjih nekoliko dana, no za ukupnu ocjenu onečišćenosti (kategorizaciju kvalitete) potrebno je promatrati cijelu godinu. Povećane koncentracije lebdećih čestica, kao i njihova povremena prekoračenja uglavnom se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci, odnosno pojavom meteoroloških uvjeta pogodnih za zadržavanje lebdećih čestica (posebno magla, bez pojave vjetra i dr.) te početkom sezone grijanja.

U onečišćenju lebdećim česticama (PM10, PM2,5) značajnu ulogu imaju kućna ložišta i promet, međutim ovakva situacija je uobičajena za hladnijeg vremena. Na porast koncentracija lebdećih čestica u Gradu Zagrebu utječe i pojava poznata pod nazivom temperaturna inverzija, odnosno porast temperature s visinom", rekli su Jutarnjem u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u preventivnu svrhu savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice, osjetljivim skupinama građana, uključujući uz ostale djecu, trudnice, starije osobe, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Zagreb, zagađenost u Zagrebu
PROČITAJ I OVO
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE