GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebački ZOO jedini na svijetu sa čovječjom ribicom i dinarskim voluharom

Zagrebački ZOO jedini na svijetu sa čovječjom ribicom i dinarskim voluharom
ZOO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 10:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački Zoološki vrt u petak je postao jedini ZOO na svijetu u kojem se može vidjeti čovječja ribica, endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša, kao i glodavac dinarski voluhar, također endemska vrsta s krševitih područja Jugoistočne Europe.

Te su jedinke iznimno vrijedne pa su napravljene nastambe koje im omogućuju život nalik onom u prirodnom staništu. Uz primjerke koje će moći vidjeti posjetitelji, u Zoološkom vrtu živi još desetak čovječjih ribica te tridesetak dinarskih voluhara. Te su životinje uključene u projekte istraživanja i zaštite.

"Čovječja ribica endem je podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Na njezin opstanak u prirodi utječu čovjek i klimatske promjene. Zagrebački Zoološki vrt sudjeluje u istraživanju i zaštiti vrste, a isto čini i za drugu endemsku vrstu dinarskog krša koja također u ZOO-u dobiva svoju nastambu - dinarskog voluhara koji je pravi 'živi fosil', jedini pripadnik svojeg roda koji se razvijao posljednja četiri milijuna godina", kaže ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Čovječja ribica jedini je spiljski kralješnjak u Europi potpuno prilagođen životu u mraku i na niskim temperaturama. Evolucijski gledano, čovječja je ribica jedan od najzanimljivijih vodozemaca. Odrasle čovječje ribice zadržavaju morfološke karakteristike ličinke. Sporo odrastaju, a žive više od 60 godina, što je svrstava među najdugovječnije vodozemce. Prirodna staništa čovječje ribice su u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a u spilje Francuske i Njemačke unio ih je čovjek, ističu u ZOO-u.

U Ministarstvu zaštite okoliša za čovječju ribicu kažu da je jedinstvena vrsta koja nastanjuje krško područje u Hrvatskoj i kao takva predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo. Jedini je pravi podzemni kralješnjak Dinarida i jedan od rijetkih na svijetu u potpunosti prilagođen na špiljske uvjete. Nalazi se na 19. mjestu liste Konzervacijskog programa EDGE koji je usmjeren prema zaštiti i očuvanju ugroženih vrsta jedinstvenih prema svojoj evoluciji.

Zbog izrazito hladnog i siromašnog staništa u špiljama koje naseljava, ta vrsta vodozemca doživljava svoju spolnu zrelost još u stadiju ličinke, u kojem ostaje tijekom čitavog života. Budući da ne prolazi potpunu metamorfozu u odrasli stadij, kao većina ostalih vodozemaca, čovječja ribica cijeli život provede kao vodeni organizam.

Osnovna boja tijela je bijela s blagim primjesama žute i ružičaste te je zbog sličnosti s ljudskom kožom ta vrsta u svom nazivu dobila atribut "čovječja". Zbog života u stalnoj tami podzemlja oči su joj potpuno zakržljale i prekrivene kožom. Vitkog je i izduženog tijela, dužine najčešće od 20 do 25 centimetara. Budući da vrlo rijetko napušta vodu noge su joj malene, zakržljale, dok joj je rep izrazito snažan i služi za kretanje kroz vodu.

Endem je podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša i naseljava uski priobalni pojas od Slovenije do Crne Gore. U Hrvatskoj naseljava špilje i ponore krških polja na području od Istre do Dubrovnika.

Radi se o ugroženoj vrsti, zaštićenoj na nacionalnoj i europskoj razini.

Dinarski voluhar mali je sisavac iz reda glodavaca u srodstvu s voluharicama. Naseljava krševita područja Jugoistočne Europe. U prirodi živi tri godine.

Za dinarskog voluhara i čovječju ribicu u zagrebačkom ZOO-u su napravljene nastambe koje im omogućuju život nalik onom u njihovim prirodnim staništima. Bio je to zahtjevan projekt, kažu u ZOO-u, no cilj je bio osigurati životinjama visoku kakvoću života.

"Te su jedinke iznimno vrijedne i predstavljaju ugrožene vrste kojima pripadaju. Izložene životinje posjetitelje trebaju poticati na očuvanje njihovih vrsta i zaštitu prirode u cjelini", poručuju iz zagrebačkog ZOO-a.

Tagovi: Zoološki vrt Zagreb, čovječja ribica, dinarski voluhar
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE