GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žaklina Tatalović opisala Vučićevo ludilo

Žaklina Tatalović opisala Vučićevo ludilo
POLITIKA I POREMEĆAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 10:20
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ovih dana jedna od najpoznatijih srpskih novinarki, reporterka televizije N1 Žaklina Tatalović, dospjela je u žižu javnosti nakon što je folk pjevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao notorni Aca Lukas, iznio niz seksističkih uvreda na njezin račun u emisiji "Hit tvit" na TV Pink.

Aca Lukas je u emisiji, između ostalog, Tatalović vrijeđao na račun fizičkog izgleda. Ostali gosti u studiju, Vučićev koalicijski partner Aleksandar Šapić i Zoran Ćirjaković, čovjek iz miljea ekstremne desnice koji je česti gost režimskih medija u Srbiji, samo su šutjeli.

- Žaklina Tatalović se podsmjehuje svemu i svakome, ja sam ekspert za ovo, na koju će televiziju otići kada je drugi muškarci kojima se osvećuje, da bi se osvetila, pogledajte sliku, da vidimo kako izgleda, govorio je nepovezano Lukas dok ga je voditeljica pokušavala prekinuti.

- Hoćemo vrijeđati, hoćemo, nastavio je Lukas u svom tonu, kako prenosi Nova.rs. Iako nije bio najrazumljiviji, u tiradi koja je potrajala praktički sat vremena spomenuo je i plastične operacije, ignorirajući upozorenja voditeljice da prestane s uvredama.

Vuksanović, koji je inače poznat po nastupima na mitinzima Vučićeve stranke SNS kojoj otvoreno pruža podršku, u srijedu se nemušto pokušao ispričati, ali je pritom rekao i da ga je navodno isprovocirao jedan tweet Žakline Tatalović koji je vidio tijekom same emisije.

Napad su osudile brojne udruge, kao i obje velike novinarske udruge, a i sam Pink je u priopćenju naveo da se skandal nije trebao dogoditi iako mnogi to tumače kao cinizam s obzirom da nisu iskoristili široku paletu alata koji su im na raspolaganju tijekom programa uživo da gosta obuzdaju. Inače, televizija N1 je praktički od početka emitiranja na Vučićevoj 'crnoj listi', on i režimski mediji je neprekidno nazivaju 'američkom' ili 'tajkunskom' televizijom, predstavnici vlasti izrazito rijetko daju intervjue, a sam Vučić nije im dao nijedan.

Žaklina pak u razgovoru za portal Nova.rs kaže da ne zna što je Vuksanovića toliko isprovociralo u spomenutom tweetu.

- Ne znam, nisam ga vrijeđala. Zapravo, to je citat pitanja voditeljice Verice Bradić koje je odzvonilo najblaže rečeno čudno - "Gospodine Lukas, kako vi vidite rezultate izbora u Americi?". Tweet je više novinarski i više je upućen Verici Bradić, ali za to je potrebno malo više inteligencije da bi se shvatilo, poručuje novinarka N1.

Tatalović je rekla i da Vuksanovića ne poznaje, i da ne zna zašto je napada.

- Netko mu je slao poruke. Mi još zapravo ne znamo čije su to riječi ili možemo naslutiti po onome što gledamo kako se tko ponaša prema meni dok radim svoj posao.

Ističe i da zbog pritisaka i uvreda ne pomišlja na to da odustane od novinarskog posla. Naprotiv, kako kaže, svaki pritisak i "svaka gadost koju se ne libe uraditi", samo je dodatno motiviraju i potvrđuju joj da je na pravom putu.

- Znam da neće stati, jasno pokazuju na što su sve spremni. Pitanje je samo što je sljedeće, što me čeka i hoću li poslije tog sljedećeg biti tu da odgovaram na pitanja, kaže novinarka N1.

Osvrćući se na fotografije sa savjetnicom za medije predsjednika Republike Srbije Suzanom Vasiljević, zbog kojih je povremeno kritiziraju na društvenim mrežama, Žaklina objašnjava da su one nastale u Moskvi 2014. godine, kada se, kako kaže, Vučić počeo ljutiti na nju. U to je vrijeme ona radila za televiziju Prva, koja je tada bila u vlasništvu jedne grčke medijske grupacije da bi naknadno u kontroverznoj poslovnoj operaciji prešla u vlasništvo ljudi bliskih Vučićevom režimu.

- Mislim da ću taj put pamtiti zauvijek. Moskva mi je prisjela. Osim mene i mog snimatelja, bile su tu i Gordana Uzelac s Pinka, kao i kolegica Nataša Mijušković s RTS-a. Suzana je tada ušla u raspravu s mojom tadašnjom urednicom Majom Ćorac, jer je ona od mene zahtijevala da nešto snimim, a da bi se to napravilo trebalo je zaustaviti cijelu kolonu pod pratnjom. Sjećam se da su se toliko svađale da sam prvo pomišljala kako ću ostati u Moskvi jer se neću smjeti vratiti. Urednica mi je tada predbacivala "možete se slikati, a ne možeš uraditi ono što te tražim". To je ukratko rečeno. Inače su ti razgovori trajali po 40 minuta, prisjeća se Žaklina.

Suzana Vasiljević je, kako kaže, tada sve slikala i iz inata objavljivala na Facebooku kako bi urednica TV Prve u tom trenutku bila uvjerena da se sjajno provode. Međutim, nikakvog sjajnog provoda u Moskvi tada nije bilo, objašnjava.

- Sjećam se svakog izvještaja koje sam napravila s putovanja i uopće prateći Aleksandra Vučića, jer on stvori takvu atmosferu da to postaje nezaboravno (...) Pošto odgleda sve vijesti, Vučić se pridruži novinarima. Tog dana bio je jako ljut i bijesan. Ja sam već znala zbog čega, jer me je urednica zvala i tražila da joj objasnim "zašto nisam rekla da je Vučić pričao ruski". Pola sata sam objašnjavala da on nije pričao ruski, već da je rekao "dobar dan, hvala na prijemu" i nastavio na srpskom, i da nemam zbog čega lagati, kao i da to nije bilo nikakvo pričanje na ruskom, priča Tatalović za Nova.rs.

Kada se Vučić pridružio novinarkama pitao ih je zašto nijedna nije rekla da je pričao ruski.

- Je l’ pretpostavljate što je bilo prvo što je tad uradio? Zvao je urednike. I bila sam tad u čudu. Bio je toliko ljut na Suzanu da joj je rekao da se spakira i vrati za Beograd, a nama je rekao da smo mu mi uništili važno putovanje. Scena je bila neugodna. Tu su bili i ministar Antić, i gradonačelnik Mali, i pojma nemam zašto - vlasnik Pinka Željko Mitrović. Tadašnji premijer je vikao, a Suzana se digla i svi su šutjeli, navodi ona.

Tada je, kako kaže, predložila da Vučić sutradan na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zaista kaže tri do pet rečenica na ruskom, ako je to toliko važno. Vučić je prihvatio prijedlog, ispričao se Suzani Vasiljević i nastavio se ponašati kao da se ništa nije dogodilo, dodaje Tatalović.

- Sve se to događalo navečer, oko 20 sati, a mi smo za Moskvu krenuli to jutro u 4 sata. Dakle, 16 sati nismo stali. Kada su se sve scene, kako ih ja zovem, tog dana završile, i kada već počinjete sve proklinjati i jedva čekate da stignete u sobu i jedete plazma keks jer vam je večera prisjela, tu nije kraj, napominje novinarka.

- Aleksandar Vučić je zvao urednike da nas kritizira, ali nije zvao da kaže "e sad je sve ok, sutra ću", nego ja i dalje imam urednike koji mi govore "ubit će nas sve", bez obzira na to što dva sata pokušavam objasniti da smo "ispeglali" stvar i da mi i dalje nije jasno čemu tolika drama. Kada sam mu rekla da bi mogao nazvati svoje urednike i poručiti im da me ne maltretiraju više, odgovorio je doslovno "baš me briga, ne zovem ih". Onda novinari doslovno žele pobjeći s tog mjesta, i Suzana mora s nama. Tada nastaju i fotografije. Ovo je dan o kojem je Suzana Vasiljević pričala u emisiji 'Hit tvit' kada je pljuvala po meni i Miodragu Sovilju (još jednom novinaru N1, op.a.) kako ne razumije što mi se dogodilo. Ništa mi se nije dogodilo. To naprosto nije novinarstvo. To je opće ludilo u kojem ne želim sudjelovati, kaže Žaklina Tatalović.

Sutradan je Vučić imao svojih četiri-pet rečenica na ruskom, i to je bila glavna vijest u srpskim medijima.

- Tada mi se više nitko u Beogradu nije htio javiti da bih rekla što je zaista vijest i da se vijest desila na sastanku gradonačelnika Beograda i Moskve. Ma to nitko nije htio čuti, kaže Tatalović i dodaje da ju je po povratku u Beograd dočekala urednica ispred zgrade TV Prva, urlajući na nju kako je bila "u provodu sa svojom prijateljicom Suzanom".

- A onda sam pet dana provela u razgovorima, u kojima su me uvjeravali da moram promijeniti način na koji izvještavam jer nisam ja bitna, već je Vučić bitan. Još tada sam rekla da ga više ne želim pratiti. Dobila sam odgovor da moram, ali nastavila sam izvještavati onako kako mislim da je ispravno. Zbog toga je svaki moj put s Vučićem bio još jedan krug pakla, bilo da je riječ o Sloveniji ili o Indiji, Bruxellesu ili Abu Dhabiju, Nišu ili Kraljevu. Slike su, eto, tako nastajale, objasnila je Tatalović.


Foto: N1

Tagovi: Žaklina Tatalović, Aleksandar Vučić, Suzana Vasiljević, Siniša Mali, Vladimir Putin, Aca Lukas, Željko Mitrović
PROČITAJ I OVO
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
SDP
Hajdaš Dončić dobio više preferencijalnih glasova od Grbina
ZAGREB - Preferencijalni glasovi na parlamentarnim izborima, održanima jučer, većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama.
Ovo su najveći gubitnici izbora
TEŽAK PAD
Ovo su najveći gubitnici izbora
ZAGREB - Najveći gubitnici izbora nedvojbeno su Davorko Vidović i ekipa okupljena u stranku Socijaldemokrati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE