GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalac osumnjičena da je lobirala za tvrtku moćnog poduzetnika

Žalac osumnjičena da je lobirala za tvrtku moćnog poduzetnika
HBOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 22:55
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - USKOK sumnjiči bivši ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac da je 2017. godine, kao ministrica, pokušala u HBOR-u, gdje je bila član Nadzornoga odbora, lobirati za tvrtku hercegovačkoga poduzetnika Milenka Bašića kako bi on dobio 130 milijuna eura kredita za gradnju vjetroelektrana.

Žalac je to činila, tvrdi USKOK u najnovijem proširenju istrage u tzv. aferi Vjetroelektrane, na poticaj tadašnje državne tajnice Josipe Rimac, a njih obje tražile su od predsjednice HBOR-a da za navedeni kredit smanji instrumente osiguranja te da sastavi pismo namjere u kojemu će prije nego što uopće odluči o kreditu HBOR-a, navesti da će kredit CEMP-u biti odobren, piše Jutarnji list.

Međutim, ravnateljica HBOR-a je sve to odbila. USKOK je jučer objavio da je treći put proširio istragu u tzv. aferi Vjetroelektrane, i dok je ranijim proširenjem Gabrijela Žalac bila osumnjičena da je od Josipe Rimac tražila da sredi prolaz na državnom ispitu njezinu bratu, optužbe protiv Žalac postale su puno ozbiljnije.

Za svoje usluge lobiranja u HBOR-u, Milenko Bašić je Rimac, tvrdi USKOK, nagradio u kolovozu 2019. jedrenjem u vrijednosti 2000 eura. Osim kod HBOR-a, Bašić je, tvrdi Uskok, pokušao ishoditi i 50 milijuna eura kredita od Hrvatske poštanske banke (HPB), obećavajući direktoru HPB-a da će mu se odužiti, no on ga je odbio također. Uz Gabrijelu Žalac novim je proširenjem osumnjičen i ravnatelj Hrvatskoga operatera distribucijskoga sustava (HOPS) Tomislav Plavšić, koje se sumnjiči da je CEMP-u na traženje Josipe Rimac osigurao zaključivanje ugovora potrebnih za daljnji razvoj, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu iako je znao da CEMP ne ispunjava potrebne uvjete. Naime, tvrdi USKOK, Plavšić je zaključio Ugovor o korištenju mreže s CEMP-om iako CEMP "nije dostavio dokaz o vlasništvu odnosno nekom drugom stvarnom pravu na građevini koja se priključuje na mrežu".

Novim krugom istrage proširene su i optužbe protiv predsjednika Upravnog vijeća (UV) Hrvatske regulatorne agencije (Hera) Tomislava Jurekovića te bivšega pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića koje se također tereti da su na nagovor Josipe Rimac pogodovali CEMP-u. Jurekoviću se sada na teret stavlja i da je osigurao produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije i izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti Bašićevoj tvrtki, a za što je od Rimac, koja je bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, tražio da njegovoj prijateljici osigura radno mjesto višeg inspektora u Državnom inspektoratu RH, na što je Josipa Rimac pristala. Validžić je, pak, tvrdi USKOK, na traženje Josipe Rimac izradio tumačenja ministarstva kojima bi se bankama koje su kreditirale CEMP, prezentiralo da ne postoji opasnost da CEMP izgubi status povlaštenog proizvođača električne energije, a kako bi CEMP produljio rokove za korištenje kredita.

"U spornome mišljenju ministarstva tako su izostavljene sve relevantne odredbe pa tako ni one u kojima se navode uvjeti za raskid ugovora o otkupu električne energije sklopljenog s operatorom tržišta. Takvo tumačenje TD je dostavilo navedenim bankama uz zahtjeve za produljenje roka korištenja kredita, koji im je i odobren", naveo je Uskok.

I na kraju, USKOK je Josipu Rimac osumnjičio i da je namještala ispite za državnu službu u Šibensko-kninskoj županiji.

"Tražila je od v.d. predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom provedbe javnih natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme, da osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju i zapošljavanje", tvrdi USKOK, navodeći da je ta predstojnica zatim preko Josipe Rimac dostavljala kandidatima pitanja s ispita za prijam u službu, a omogućivši im ostvarivanje najboljih rezultata.

Tagovi: Gabrijela Žalac, Tomislav Jureković, Tomislav Plavšić, Domagoj Validžić, Hrvatska poštanska banka, HBOR, Milenko Bašić, josipa Rimac, afera vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Škoro o mlađoj suradnici i peglanju kartice: Podnio sam kaznene prijave
OBRAČUN
Škoro o mlađoj suradnici i peglanju kartice: Podnio sam kaznene prijave
ZAGREB - Miroslav Škoro tvrdi da je podnio kaznene prijave protiv članova Domovinskog pokreta, stranke kojoj je donedavno bio predsjednik.
SAD ima najviši broj novozaraženih u šest mjeseci
ZARAZA
SAD ima najviši broj novozaraženih u šest mjeseci
WASHINGTON – Sjedinjene Države u srijedu su imale najviši broj novozaraženih koronavirusom u šest mjeseci, njih više od 100 tisuća, pokazuju podaci agencije Reuters.
Slabe struje u Atlantskom oceanu signaliziraju velike vremenske promjene
PROMJENE
Slabe struje u Atlantskom oceanu signaliziraju velike vremenske promjene
LONDON - Sustav struja Atlantskog oceana, motor klime na sjevernoj hemisferi, mogao bi oslabiti do te mjere da bi uskoro moglo doći do velikih globalnih vremenskih promjena, pokazala je znanstvena studija u četvrtak.
Vrhovni sud odobrio Macronove zdravstvene propusnice
ZELENO SVJETLO
Vrhovni sud odobrio Macronove zdravstvene propusnice
PARIZ - Vrhovni sud Francuske potvrdio je novi zakon kojim se od javnosti zahtijeva zdravstvena propusnica za kafiće i restorane te cijepljenje zdravstvenih radnika protiv covida-19 do sredine rujna, rekavši da je zakon u skladu s poveljom republike.
U požaru u Rijeci dubrovačkoj izgorjelo sedam plovila i dva vozila
VATRA
U požaru u Rijeci dubrovačkoj izgorjelo sedam plovila i dva vozila
DUBROVNIK - U požaru koji je buknuo u četvrtak popodne u Rijeci dubrovačkoj izgorjelo je sedam plovila i dva vozila, izvijestili su iz Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE