GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaraženih gotovo 10.000, prvi slučajevi zaraze u Italiji

Zaraženih gotovo 10.000, prvi slučajevi zaraze u Italiji
KORONAVIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U epidemiji virusne upale pluća u Kini umrle su još 42 osobe u pokrajini Hubeju, u središtu zemlje, priopćile su u petak mjesne zdravstvene vlasti. Nakon ovog, dosad najvećeg broja umrlih u jednom danu (30. siječnja), broj žrtava koronavirusa koji se pojavio u prosincu popeo se na 213 a potvrđena su 1.982 nova slučaja, priopćilo je kinesko državno zdravstveno povjerenstvo (NHC).

Time se ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.692 do 30. siječnja navečer, navodi NHC u priopćenju.

Prva dva slučaja u Italiji

Talijanski premijer Giuseppe Conte je u četvrtak rekao da su u Italiji potvrđena dva slučaja oboljenja od koronavirusa, prvi u toj zemlji od pojave virusa u prosincu u Kini.

Conte je rekao da je Italija obustavila zračni promet između Italije i Kine.

"Imamo dva potvrđena slučaja koronavirusa u Italiji", rekao je Conte na konferenciji za medije dodavši da je riječ o turistima iz Kine.

U četvrtak je Svjetska zdravstvena organizacija zbog epidemije koronovirusa u Kini proglasila globalno izvanredno zdravstveno stanje.

Peti slučaj u Njemačkoj

Njemačke zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da su identificirale peti slučaj koronavirusa u zemlji kod zaposlenice koja radi u istoj tvrtki kao i četvero zaraženih u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Koronavirus je "povrđen kod zaposlenice tvrtke u Starnbergu u kojoj radi i četvero zaraženih", navodi se u priopćenju bavarskog ministarstva zdravstva koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije.

WHO proglasio globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastali su se u četvrtak i proglasili globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa koji je do sada ubio 170 osoba, dok sve više zrakoplovnih kompanija obustavlja letove za Kinu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a je oduku objavio nakon sastanka odbora za izvanredna stanja, skupine nezavisnih stručnjaka, te organizacije održanog u četvrtak.

Tedros na konferenciji za tisak u Ženevi rekao da smo proteklih tjedna svjedočili pojavi bolesti bez presedana na koju su dati odgovori bez presedana.

"Da budem jasan, ova objava nije iskaz nepovjerenja prema Kini", istaknuo je.

"Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima", dodao je.

Objava međunarodnog izvanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprječavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Riječ je preporukama zdravstvenim sustavima u svijetu za privremene mjere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mjere za ograničavanje širenja virusa.

Svi smrtni slučajevi do sada dogodili su se u Kini gdje je, na ilegalnoj tržnici divljim životinjama u gradu Wuhanu, vjerojatno izbio virus.

Ukupno je potvrđeno da je preko 8 100 osoba na svijetu zaraženo koronavirusom koji izaziva simptome poput prehlade, a njime je već zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Preko sto slučajeva zabilježeno je u drugim zemljama, od Japana do Francuske i SAD-a, zbog čega su brojne tvrtke ograničile putovanja u Kinu.

Air France pridružio se u četvrtak drugim velikim zrakoplovnim kompanijama i zabranio letove u Kinu, nakon što su sindikati kabinskog osoblja zrakoplova tražili privremeno zaustavljanje letova Air Francea za Peking i Šangaj.

"Glavni prioritet Air Francea su zdravlje i sigurnost korisnika i zaposlenika", priopćio je Air France, dodajući da su letovi u Kinu suspendirani do 9. veljače "nakon pomnog razmatranja razvoja situacije".

British Airways i Lufthansa su prije Air Francea privremeno ukinuli letove u Kinu, kao i španjolska Iberia, skandinavski SAS, nizozemski KLM, indonezijski Lion Air i brojne druge zrakoplovne tvrtke.

Izraelsko ministarstvo zdravstva u četvrtak je objavilo da neće dozvoliti slijetanje u izraelske zračne luke zrakoplovima koji lete iz Kine, dok je izraelska zrakoplovna tvrtka El Al suspendirala letove u Peking do 25. ožujka.

Ruska državna željeznica je pak u četvrtak povukla odluku o obustavi prijevoza u Kinu, nakon što je interveniralo ministarstvo prometa, prenosi Reuters.

Tagovi: koronavirus, NR Kina, Svjetska zdravstvena organizacija, Lufthansa, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Antonio Conte
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE