GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Sanader spašavao Škaričića?

Zašto je Sanader spašavao Škaričića?
POLITIKA I INTERESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2020 / 23:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
SPLIT - U ovom trenutku sve je uglavnom poznato oko Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Koronavirus odnio je, za sada, 14 života, sustav je zakazao na mnogo razina i u mnogo institucija, ali inspekcije Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju nisu uočili propuste.

Vili Beroš već je odavno kazao kako njegovo ministarstvo u slučaju splitskog Doma nije našlo zdravstvene propuste, a identičnu stvar potvrdili su i iz ministarstva Vesne Bedeković što se tiče rada i djelokruga osoblja i uvjeta u Domu. U tom smislu bitno je kazati kako ni jedna ni druga inspekcija nisu istraživali rad ravnatelja jer to nije u njihovoj ingerenciji.

Inspekcijske nalaze još nitko nije vidio iako su trebali biti predstavljeni još prošlog tjedna. Trenutno se radi na objedinjenom izvješću oba ministarstva pa će se taj konačni nalaz, valjda, uskoro i objaviti.

Upravo zbog takvih nalaza ravnatelj Doma Ivan Škaričić neće formalno odgovarati, a čini se da neće ni politički, ali ne zbog toga što će se HDZ-ov župan Blaženko Boban držati službenog izvješća i prema njemu postupati kao što je najavio. Priča je mnogo dublja i kompleksnija nego što se naizgled čini.

To je Večernjem listu potvrdio jedan od moćnijih ljudi u splitskom HDZ-u, a čiji se utjecaj ne može zanemariti ni kad je u pitanju HDZ-ova županijska organizacija. Naš sugovornik smatra kako se Škaričića odavno trebalo politički neutralizirati zbog izuzetno lošeg imidža kojeg je kao persona prelio i na čitav HDZ.

"Škaričić je trebao biti politički mrtvac još nakon izgubljenog gradonačelničkog mandata u Omišu. I vrapci na grani znali su da Škaričićeva pojava iritira javnost i birače. No, Ante Sanader ga je tada odlučio zbrinuti u Domu u Vukovarskoj ulici. Zašto je na tome tada tvrdoglavo inzistirao ostat će, barem do daljnjega, nepoznato. Moguće da se radi o nekakvoj protuusluzi", kaže za Večernji list ovaj HDZ-ovac ne skrivajući ljutnju zbog destabilizacije županijskog HDZ-a ali i javne percepcije koja se stvorila, kaže on, zbog potpuno nebitnog čovjeka koji je stranka odavno trebala "umiroviti".

Od njega smo doznali i detalje o sastanku Ante Sanadera i Ivana Škaričića nakon prve evakuacije štićenika iz Doma.

"Ja na tom sastanku nisam sudjelovao ali od kolega sam kasnije čuo kako je Sanader na stol stavio papir zahtijevajući od Škaričića da potpiše ostavku. To se dogodilo nakon reakcije premijera Plenkovića koji se intenzivno raspitivao o Škaričiću tražeći od župana Blaženka Bobana i njegove desne ruke Sanadera da slučaj riješe što prije. Škaričić je još bio vruće glave i u šoku nakon svega što ga je zadesilo, no u zadnji trenutak se predomislio i odbio Sanadera, vjerojatno svjestan da bi time potpisao svoju političku smrt, ali i otvorio prostor inspekcijama i DORH-u koji bi uslijed pritiska javnosti njegovu glavu poslužili na pladnju", kaže HDZ-ovac napominjući kako je Sanader u tom trenutku shvatio da više nije "sam svoj šef" budući da mu je stranački podanik odbio poslušnost.

Tada su nastali dublji politički problemi. U javnosti su se pojavile informacije o Škaričićevoj mogućoj osveti i kompromitaciji stranačkih kolega, a koja je prije svega trebala biti usmjerena prema Sanaderu.

Naime, Škaričić očekuje stranačku zaštitu, a u slučaju da je ne dobije i da izvidi DORH-a daju pravnu osnovu za tužbe koje prema Splitsko-dalmatinskoj županiji obitelji preminulih štićenika već pripremaju, Škaričić je svjestan da više nema što izgubiti te da ako padne da će sa sobom povući još neke HDZ-ovce.

"Treba biti svjestan da Škaričić na lokalnoj političkoj sceni nije važan faktor, a kamoli na nacionalnoj. Nije, dakle, riječ o čovjeku čija bi osveta promijenila funkcioniranje države, ali svakako bi mogla naštetiti određenim ljudima, a to je za HDZ štetno utoliko što nam nakon skorašnjih parlamentarnih izbora slijedi preusmjeravanje fokusa na lokalne izbore koji se održavaju nagodinu. Situacija u kojoj je Sanader zaštitio Škaričića ostavit će dalekosežne infrastrukturne posljedice, a što će se itekako osjetiti i na terenu. To birači neće zaboraviti. To je jako nepromišljeno", kaže naš sugovornik dodajući kako je uvjeren da Sanader unatoč naputcima s vrha stranke Škaričića nije štitio slučajno.

"Nakon što je Škaričić odbio potpisati ostavku sve je bilo spremno da ga se razriješi s dužnosti, to je naputak koji je stigao s vrha, no baš u tom trenutku počele su se u javnosti pojavljivati priče o proboju koronavirusa u staračke domove u Koprivnici, Pločama, Makarskoj... To je Sanaderu i Bobanu došlo kao naručeno. Pronašli su savršen argument kojim su mogli opravdati Škaričića kazivajući kako splitski Dom nije izoliran slučaj kad je u pitanju virus već da je to najnormalnija pojava u vrijeme pandemije koju se ne može držati pod kontrolom", tvrdi izvor iz HDZ-a nedvosmisleno sugerirajući kako je ubrzo sličan diskurs prihvatio i Stožer civilne zaštite te sam vrh HDZ-a.

"Iako je vrh stranke u početku tražio ekspresno rješavanje Ivana Škaričića, sad se pokazalo kako ovakav narativ zapravo odgovara svima jer priča o zakazivanju sustava neće biti, a s druge strane praktički se osigurao i Sanader jer sada može mirno spavati", tvrdi splitski HDZ-ovac.

Upitali smo ga hoće li zbog lošeg imidža stranci Škaričić ipak biti smijenjen, odnosno stranački raspoređen na neku drugu funkciju kako bi se smirila hajka javnosti. Odgovorio nam je kako je o tome rano pričati. No, poznavajući HDZ-ov modus operandi takav scenarij će vjerojatno biti i realiziran. Svi uznemireni duhovi bi se vratili u boce, javnost bi sve zaboravila, a oni najnaivniji bi pomislili kako je sustav napokon počeo funkcionirati.

"Mogu samo kazati da pouzdano znam kako se trebala organizirati sjednica Predsjedništva splitsko-dalmatinskog HDZ-a, a o kojoj se trebalo raspraviti i konačno odlučiti o Škaričiću. Međutim, sjednica je otkazana, a koliko sam čuo novi datum održavanja nije najavljen", dodao je naš izvor.

Napomenimo i to kako smo kontaktirali Ivana Škaričića koji nam je u SMS poruci kazao kako će biti vremena za pričanje, a da službene izjave neće davati dok službeno ne dobije sve dokumente.

Tagovi: Ivan Škaričić, Ante Sanader, Blaženko Boban, Andrej Plenković, Vili Beroš, Vesna Bedeković, dom za starije i nemoćne u Splitu, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE