GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto se raspala Čehoslovačka?

Zašto se raspala Čehoslovačka?
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2023 / 10:25
Autor: SEEbiz / BETA

PRAG - Nakon 30 godina života u neovisnim državama, Česi i Slovaci danas za raspad zajedničke domovine Čehoslovačke krive ambicije tadašnjih republičkih premijera, a tek na drugom mjestu težnju Slovaka za dobivanjem nacionalne države, navodi nova anketa agencije Mediana.

Danas 88 posto Slovaka i 76 posto Čeha kao glavne krivce za raspad zajedničke domovine bez očekivanog referenduma vidi tadašnjeg češkog premijera Vaclava Klausa i Slovaka Vladimira Mečiara.

Češki glazbenik Michal Kocab, aktivan u politici 1990-ih, ponajprije u pregovorima s Moskvom o povlačenju sovjetskih vojnika iz Čehoslovačke, na 30. obljetnicu je rekao da su raspad zemlje vodili političari koji su na dužnosti bili samo kratko. vrijeme, bez puno iskustva.

– Razumijem, oni su studirali, svi smo bili novi. Mogu učiti financije, ekonomiju, vladati, ali nisu smjeli uzeti u svoje ruke tako krucijalnu stvar kao što je raspad države, koju su od Masaryka sačuvali čak i komunisti. Trebali su se obratiti građanima na referendumu”, rekao je Kocab.

Česi i Slovaci ostali su bez šanse odlučivati o sudbini zajedničke države između ostalog i zato što se tadašnje elite i saborski zastupnici nisu uspjeli dogovoriti oko referendumskog pitanja na koje bi građani kratko odgovarali s DA ili NE.

Sama odluka o podjeli Čehoslovačke u parlamentu je izglasana vrlo tijesnom većinom, a istraživanja javnog mnijenja govorila su prije o volji Čeha i Slovaka za očuvanjem zajedničke države.

Iako je postojao zakon o referendumu, političari ga nisu ni pokušali objaviti. Svi su predosjećali da će pobijediti očuvanje Čehoslovačke. Ali federacija zapravo više nije funkcionirala", rekla je Adela Gyuricová s Instituta za suvremenu povijest Češke akademije znanosti.

Tek na drugom mjestu je želja za nacionalnom državom, za 82 posto Slovaka i 73 posto Čeha, dok 80 posto Slovaka i 60 posto Čeha u zajedničkoj državi vidi nezadovoljstvo Slovaka i dojam da se njima upravlja iz Prag kao glavni razlog raspada Čehoslovačke.

Slovaci, njih 66 posto, uvjereni su da je neovisnost Češkoj donijela više koristi, a to misli 37 posto Čeha, među kojima prevladava mišljenje da je miran razlaz bio jednako obostrano koristan, u što vjeruje 42 posto Čeha , ali samo 28 posto Slovaka, među kojima je samo četiri posto uvjereno da je raspad donio više koristi njihovoj zemlji nego Češkoj.

Slovaci pozitivnije od Čeha doživljavaju članstvo u Europskoj uniji u koju su zajedno s Češkom ušli u svibnju 2004., a eurooptimistima je 79 posto ispitanih, dok je u Češkoj taj postotak 63 posto.

Tagovi: Michal Kocab, Čehoslovačka, Češka, Slovačka, Vaclav Klaus, Vladimir Mečiar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
RAST
Wall Street: Indeksi porasli, tehnološki sektor na meti kupaca
NEW YORK - Američki su indeksi ojačali u četvrtak jer su ulagači očekivali više korporativnih zarada i ključno izvješće o radu koje se očekuje kasnije tijekom tjedna.
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
NEVRIJEME
Kataklizma u Slavonskom Brodu, grad se zabijelio od tuče
SLAVONSKI BROD - Županijski centar 112 Slavonski Brod izvijestio je kako je u popodnevnim satima područje Slavonskog Broda zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom.
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
POTEZI
Kolakušić: Dajem ostavku u Saboru, više mogu postići u Bruxellesu
ZAGREB - Mislav Kolakušić se oglasio na Facebooku i u podužoj objavi obznanio da podnosi ostavku u Saboru te da će tamo umjesto njega stranački kolega Dražan Dizdar.
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PORUKE
Macron: Ne isključujem slanje vojske u Ukrajinu
PARIZ - Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije promijenio mišljenje o potencijalnom raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajini. U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
TEORIJA
Plenković: Teoretski, imamo 83 ruke
ČAKOVEC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec, a tom prilikom dao je izjavu za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE