GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvoren kosi toranj u Bologni zbog straha od urušavanja

Zatvoren kosi toranj u Bologni zbog straha od urušavanja
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2023 / 19:17
Autor: SEEbiz
BOLOGNA - Srednjevjekovni toranj u talijanskom gradu Bologni, koji je kao i njegov slavni pandan u Pisi pod nagibom, zatvoren je za posjetitelje zbog straha od urušavanja, piše u subotu BBC.

Vlasti su počele graditi pet metara visoku ogradu oko kule Garisenda iz 12. stoljeća kako bi zadržale krhotine u slučaju urušavanja. Toranj visok 47 metara naginje se pod kutom od četiri stupnja, a praćenje je otkrilo pomake u smjeru nagiba.

Iz Grada su priopćili da je situacija "vrlo zabrinjavajuća". Toranj Garisenda jedan je od dva tornja koji dominiraju panoramom Bologne. Drugi, toranj Asinelli, otprilike je dvostruko viši i također se naginje, iako ne u istoj mjeri, i posjetiteljima je uglavnom otvoren za penjanje.

Građevine su izgrađene između 1109. i 1119., a toranj Garisenda skraćen je u 14. stoljeću jer se već počeo naginjati. Spominje se u Danteovoj poemi Božanstvena komedija, dovršenoj 1321. godine. Garisenda je već zatvorena u listopadu, nakon što su senzori zabilježili promjene u nagibu tornja, a pregledom je utvrđeno propadanje materijala u temeljima.

Bolonjske vlasti pokrenule su tzv. plan civilne zaštite za očuvanje tornja i rekle je da ovi radovi "predstavljaju prvu fazu osiguravanja tornja“. Iz grada su rekli i da će ograda, osim zadržavanja krhotina, zaštititi okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja. Također su najavili i postavljanje metalne mreže protiv padanja kamenja podno tornja.

Izgradnja barijere bit će dovršena početkom sljedeće godine i očekuje se da će toranj i okolni trg ostati zatvoreni nekoliko godina dok se ne izvedu radovi na obnovi. Vlasti procjenjuju da će ograda stajati 4,3 milijuna eura i pokrenule su internetsku kampanju za financiranje obnove.

Projekt su opisali „golemim izazovom" koji će zahtijevati "predanost cijelog grada i onih diljem svijeta koji vole Bolognu i jedan od njezinih najvažnijih simbola".

Tagovi: bOLOGNA, KOSI TORANJ
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE