GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zatvorska bolnica: Odgodite odlazak Horvatinčića u zatvor, ne možemo ga liječiti

Zatvorska bolnica: Odgodite odlazak Horvatinčića u zatvor, ne možemo ga liječiti
IZBJEGAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 19:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tomislav Horvatinčić, osuđen za izazivanje pomorske nesreće u kolovozu 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par, po svemu sudeći ponovno će, četvrti put, odgoditi odlazak u zatvor.

Naime, zatvorska bolnica dostavila je sucu izvršenja koji vodi Horvatinčićev zahtjev mišljenje prema kojemu se Horvatinčićevo "liječenje ne može obaviti unutar zatvorskoga sustava", piše Jutarnji list. Radi se o formulaciji kod koje se snažno preporučuje da se osuđenika ne uputi na izdržavanje kazne i u pravilu je se sud pridržava.

Naime, Horvatinčić je nedavno, nakon što je operiran u Austriji zbog maligne bolesti na nozi, preko svoga odvjetnika Velimira Došena zatražio da mu se četvrti put odgodi izvršavanje kazne radi odlaska na rehabilitaciju koja će trajati šest mjeseci.

Horvatinčić je uz svoj zahtjev priložio dokumentaciju bolnice iz Beča u kojoj je operiran, ali i nalaz poznatoga hrvatskog ortopeda dr. Borisa Nemeca te nalaz poliklinike Peharec iz Pule, gdje bi Horvatinčić sljedećih šest mjeseci trebao ići na rehabilitaciju.

Sudac izvršenja je, kako to nalaže zakonska procedura, Horvatinčićevu medicinsku dokumentaciju proslijedio u Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS) te zatražio mišljenje o tome može li Horvatinčić liječenje nastaviti u zatvoru.

Međutim, iz BOLS odgovorili su da ne može, pa se može očekivati da će Horvatinčić ponovno dobiti odgodu. Međutim, sudac izvršenja će, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, na zagrebačkom Županijskom sudu navodno zatražiti provjeru režima rehabilitacije, odnosno potvrdu da se Horvatinčić doista liječi u Puli te mu, ako dobije informacije da se Horvatinčić na bilo koji način ne drži protokola liječenja, može opozvati odgodu izvršenja kazne i direktno ga poslati u Remetinec.

Podsjećamo, Horvatinčić je 15. ožujka zatražio sedmomjesečnu odgodu odlaska u zatvor.

"Dana 15. ožujka 2021. zaprimljena je dopuna molbe osuđenika, kojoj je dopuni priložena i liječnička dokumentacija osuđenika, uključujući otpusno pismo Bečke klinike", piše u odgovoru koji je tada stigao sa zagrebačkog Županijskog suda stigao na naš upit.

"U dopuni osuđenik moli odgodu izvršavanja kazne zatvora od 7 (sedam) mjeseci jer mu je, po obavljenoj operaciji zbog izražene atrofije mišića, preporučeno obavljanje fizikalne terapije i rehabilitacije u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Također, jer se na kontrolne preglede Klinici u Beču mora javiti u lipnju i rujnu 2021.", doznajemo sa Županijskog suda u Zagrebu.

Horvatinčić je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. godine kod otočića Lukovnjaka poginuli supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Dva puta su presude u ovom predmetu padale na višim instancama, da bi u prosincu 2019. godine zadarski Županijski sud kaznu izrečenu Horvatinčiću proglasio pravomoćnom.

Kako je nastupila pravomoćnost tako su započele i odgode osuđenikova odlaska u zatvor. Istodobno, dok su sudovi uvažavali njegove argumente i zbog teškog zdravstvenog stanja prolongirali mu izvršenje kazne, novinari su ga snimali kako ispija kave i druži se s prijateljima u kafićima.

Tagovi: Tomislav Horvatinčić, Velimir Došen, Francesco Salpietro
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE