GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog potresa proglašena elementarna nepogoda za općinu Krapinske Toplice

Zbog potresa proglašena elementarna nepogoda za općinu Krapinske Toplice
NEPOGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2021 / 11:31
Autor: SEEbiz
KRAPINA - Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u ponedjeljak je proglasio elementarnu nepogodu za općinu Krapinske Toplice gdje su štete od potresa 29. prosinca prošle godine procijenjene na više od 4,2 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare u zgradi Osnovne škole Krapinske Toplice, koja je stradala u potresu te nije sigurna za održavanje nastave, župan Kolar je rekao da je na zahtjev načelnika općine Krapinske Toplice Ernesta Svažića proglasio elementarnu nepogodu.

„Ovaj zadnji potres je nanio jako velike štete. Kako se povećavala šteta na zgradi osnovne škole, ali isto tako i štete na Specijalnoj bolnici i na osobnim objektima, proglasio sam elementarnu nepogodu“, rekao je Kolar.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić kazao je da je procijenjena šteta na zgradi osnovne škole dva milijuna kuna, a ukupna na području općine Krapinske Toplice više od 4,2 milijuna kuna.

„29. prosinca, kad se dogodio potres prvo smo organizirali sustav civilne zaštite s našim vatrogascima da spriječimo daljnje moguće štete. Velikim dijelom pregledali smo dimnjake na području naše općine i time hitnom intervencijom spriječili daljnja urušavanja“, rekao je Svažić.

Iz Općine su 30. prosinca pozvali vlasnike da prijave štete na objektima. Do 8. siječnja zaprimili su 36 prijava.

Ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar rekao je da je škola zbog sigurnosnih razloga zatvorena već 29. prosinca u poslijepodnevnim satima.

„Najveća oštećenja su se dogodila u drugom dijelu lađe, na južnoj strani, gdje je u nekoliko učionica napuknuće podova i pregradnih zidova“, kazao je Štibohar te dodao da je sreća u nesreći bila što nije bilo nastave.

Župan Kolar najavio je žurni postupak javne nabave za obnovu osnovne škole u Krapinskim Toplicama.

„Morat ćemo ići u sveobuhvatnu obnovu ove škole jer je i statički narušen dio spoja vanjskog krova s gornjim katom, sa zidovima. Trebat će se napraviti pojačanja“, rekao je Kolar.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 27 škola je prijavilo štetu, 23 osnovne škole i četiri srednje škole, na ukupno 33 objekta. Online nastava, osim u Osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama, odvijat će se i u područnim školama Putkovec i Hormec Osnovne škole Đurmanec. Ostale škole 18. siječnja započet će se redovnom nastavom, najavio je župan Kolar.

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama oštećenja su vidljiva na starijim dijelovima bolnice.

„Statičari su pogledali i ta oštećenja nisu takve naravi da bi se poremetila statika, ali je potrebno te štete sanirati. Tu će biti nešto građevinskih i soboslikarskih radova, ali šteta ne utječe na rad bolnice, kao što je to u školi“, izjavio je krapinsko-zagorski župan.

Tagovi: Krapinske Toplice, elementarna nepogoda, Željko Kolar, Ernest Svažić
PROČITAJ I OVO
Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
NAJAVE
Novaković: Povjerenstvo će preispitati činjenice u slučaju Frka-Petešić
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa preispitat će činjenično stanje u slučaju stana predstojnika Ureda predsjednika vlade Zvonimira Frke-Petešića, te odlučiti o daljnjem postupanju, kazala je u četvrtak predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.
Sputnjik V bolje štiti od omikrona od Pfizerova cjepiva
CJEPIVA
Sputnjik V bolje štiti od omikrona od Pfizerova cjepiva
MOSKVA - Malo preliminarno laboratorijsko istraživanje pokazalo je da se razine neutralizirajućih antitijela kod ljudi zaraženih omikron varijantom koronavirusa koji su cijepljeni ruskim cjepivom Sputnjik V nisu smanjile kao kod onih koji su primili Pfizerova cjepiva.
Plenković: Frka Petešić neće dati ostavku; još jedan primjer harange
JASNA PORUKA
Plenković: Frka Petešić neće dati ostavku; još jedan primjer harange
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je kako za sada nema promjena što se tiče covid potvrda, a poručio je i da predstojnik njegova Ureda Zvonimir Frka Petešić neće dati ostavku, da njegovo prebivalište nije relevantna tema, uz ocjenu kako je to još jedan primjer harange i da sada treba podvući crtu.
Plenković: Milanoviću ćemo dostaviti ugovore o kupnji borbenih aviona
PREMIJER
Plenković: Milanoviću ćemo dostaviti ugovore o kupnji borbenih aviona
ZAGREB - Andrej Plenković, hrvatski premijer, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade kazao je da će predsjedniku RH Zoranu Milanoviću dostaviti ugovore o kupnji francuskih borbenih aviona jer on ima na to pravo.
Beroš: Britanija i Izrael mogu ukidati mjere jer su dovoljno cijepili, mi nismo
PORUKE
Beroš: Britanija i Izrael mogu ukidati mjere jer su dovoljno cijepili, mi nismo
ZAGREB - "Vrlo visoka stopa cijepljenih u Britaniji i Izraelu ostavlja im mogućnost ukidanja restrikcija, ali kod nas, gdje je nedovoljno cijepljenih, struka i dalje preporučuje mjere", rekao je Beroš.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE