GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog smrti mlade Slovenke cjepivo Johnson&Johnson odsad samo uz potpis

Zbog smrti mlade Slovenke cjepivo Johnson&Johnson odsad samo uz potpis
CJEPIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je u utorak potpuno obustavljanje cijepljenja vektorskim cjepivom Johnson&Johnson u Sloveniji, nakon što je potvrđen i drugi slučaj da je ta vakcina izravno povezana sa smrću cijepljene osobe.

Predložit ćemo da se cijepljenje tim cjepivom omogući samo na izričit zahtjev i uz vlastoručni potpis osobe, kazao je Poklukar na konferenciji za novinare, ne isključujući mogućnost da bi se zbog neželjenih posljedica slično rješenje moglo donijeti i za cjepivo AstraZenece.

Uzrok smrti 20-godišnje Ljubljančanke Katje, koja je umrla krajem rujna, nedvojbeno je bila povezana s cijepljenjem protiv Covida-19 vektorskim cjepivom Johnson&Johnson, potvrdilo je u utorak posebno medicinsko povjerenstvo koje je formirano odmah nakon tog tragičnog slučaja, dodavši da je odluka svih pet članova komisije o tome bila jednoglasna. U slovenskoj javnosti takva se odluka i očekivala s obzirom da se radilo o mlađoj osobi koja nije imala nikakve komorbiditete.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem rujna, manje od dva tjedna nakon cijepljenja, od posljedica ugrušaka i krvarenja u mozgu. Povjerenstvo je nakon pregleda dokumentacije ustvrdilo da je njeno liječenje u bolnici nakon hitnog prijema bilo adekvatno i da su učinili sve da je spase te da prije cijepljenje nisu postojale indikacije protiv cijepljenja.

Riječ je o drugom potvrđenom smrtnom slučaju kao izravnoj posljedici stvaranja ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je uslijedila smrt, nakon što je sličan fatalni ishod komisija potvrdila kod mlađe ženske osobe, supruge slovenskog diplomata, u proljeće ove godine. Ona je također umrla nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson.

Slovenska vlada u parlament je poslala zakonsko rješenje po kojemu bi osobe koje su doživjele teške zdravstvene posljedice nakon cijepljenja mogle dobiti odštetu od najviše 60 tisuća eura, a rodbini preminulih do 10 tisuća. O tome kao dijelu "protukoronskog" zakonskog paketa uskoro treba odlučiti parlament.

Tagovi: Johnson&Johnson, Bojana Beović, Janez Poklukar
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE