GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog straha od koronavirusa povuklo se stotinjak članova biračkih odbora

Zbog straha od koronavirusa povuklo se stotinjak članova biračkih odbora
STRAH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2020 / 09:48
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Stotinjak članova biračkih odbora povuklo se zbog straha od Covida-19, iako je samo deset posto birača u samoizolaciji zatražilo glasanje.

Među onima koji će na izborima biti najizloženiji opasnosti od zaraze, a to su članovi biračkih odbora, odluka Ustavnog suda po kojoj se svima, pa i zaraženima, mora omogućiti glasanje, izazvala je popriličnu nelagodu, navodi dnevnik.

Prema podacima koje je prezentirao član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, na izborima će biti 68.966 članova biračkih odbora. Dogodilo se, međutim, da se povuklo stotinjak članova biračkih odbora koji su se registrirali kod DIP-a i to u četvrtak, a posebno u petak nakon odluke Ustavnog suda da svi mogu glasati. Ti su članovi biračkih odbora zamijenjeni i neće biti nikakvih problema u provedbi izbora.

Na biralištima će biti ukupno 8689 promatrača što je manje nego na prošlim izborima.

Manji broj promatrača treba, međutim, staviti u kontekst drukčijih pravila u odnosu na predsjedničke izbore. Na izborima za predsjednika Republike birački odbori su nestranački što je razlog da su političke stranke angažirale veliki broj promatrača koji su nadgledali izborni proces.

Kako su na parlamentarnim izborima birački odbori sastavljeni od članova političkih stranaka, osam od 10 članova su stranačke osobe imenovane razmjerno prema sastavu Hrvatskog sabora, a samo su predsjednik i zamjenik predsjednika nestranačke osobe te stranke imaju manju potrebu za regrutiranjem promatrača.

Zanimljivo je da se nitko od prijavljenih promatrača nije povukao što bi se moglo tumačiti kao izraz povjerenja u organizaciju samih izbora, odnosno da će biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na biralištima, donosi Jutarnji list.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, birački odbori, parlamentarni izbori u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE