GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenski u UN-u: Nuklearna Rusija gura svijet u konačni rat

Zelenski u UN-u: Nuklearna Rusija gura svijet u konačni rat
GOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2023 / 08:03
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jučer je održao važan govor pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a.

"Zlu se ne može vjerovati", rekao je Zelenski u govoru te pozvao svijet da se ujedini kako bi okončao rusku agresiju na njegovu zemlju.

U strastvenom govoru u New Yorku Zelenski je rekao da se Rusija, koja je naoružana nuklearnim oružjem, mora zaustaviti u "guranju svijeta u konačni rat". Također je optužio Rusiju da sve, od hrane do energije, pretvara u oružje. Ruska invazija Ukrajine je, podsjetimo, izazvala široku osudu velike većine zemalja svijeta.

U govoru koji se uvelike usredotočio na opasnost koju Rusija predstavlja za svijet, ustvrdio je da se drugi zajednički izazovi poput klimatskih promjena mogu ispravno riješiti tek nakon što se Moskva odgurne.

"Dok Rusija gura svijet u konačni rat, Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruskog napada nitko u svijetu više neće usuditi napasti nijednu naciju", rekao je Zelenski svjetskim čelnicima koji su sudjelovali na godišnjoj Općoj skupštini.

Također je rekao da Rusija jednostavno "nema pravo držati nuklearno oružje" pa dodao: "Naoružavanje mora biti obuzdano, ratni zločini moraju biti kažnjeni, deportirani ljudi se moraju vratiti kući, a okupator se mora vratiti na svoju zemlju."

"Moramo biti ujedinjeni da to postignemo i mi ćemo to učiniti!" rekao je Zelenski, koji je Moskvu optužio da provodi genocid otmicom i deportacijom ukrajinske djece.

U ožujku je, podsjetimo, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodne nezakonite deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Moskva je u više navrata odbacila optužbe Ukrajine - ali brojni međunarodni stručnjaci i organizacije ukazuju na sve više dokaza da je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik je spomenuo i "mutne dogovore" kojima se pokušava okončati rat, najveći u Europi nakon Drugog svjetskog rata, pod "nepoštenim uvjetima".

No, njegova ključna poanta bila je upozoriti međunarodnu zajednicu da će ishod rata utjecati na sve. Cilj Rusije, rekao je, bio je pretvoriti Ukrajinu u "oružje protiv vas, protiv međunarodnog poretka temeljenog na pravilima".

Mirovna formula koju je zacrtao mjesecima nije, rekao je, samo za Ukrajinu već i za ostatak svijeta. Govor Zelenskog bio je jasan i usmjeren izravno na zemlje - mnoge od njih na takozvanom "Globalnom jugu", uključujući Brazil i Indiju, koje su zasad ostale po strani.

Neke nacije su čak ojačale svoje ekonomske veze s Kremljom. Predstavnici zapadnih zemalja jučer su u UN-u pokušali odgovoriti na šire zabrinutosti tih zemalja oko pitanja razvoja i klimatskih promjena. Ranije tijekom dana ukrajinski čelnik pozdravio je govor Joea Bidena u kojem je njegov američki kolega upozorio na ozbiljne posljedice ako se ruska agresija ne zaustavi.

"Rusija vjeruje da će se svijet obogatiti i dopustiti joj da brutalizira Ukrajinu bez posljedica. Ako dopustimo da Ukrajina bude podijeljena, je li neovisnost bilo koje nacije sigurna?" rekao je Biden.

U međuvremenu, iranski predsjednik Ebrahim Raisi - čija je zemlja isporučila borbene bespilotne letjelice Rusiji i smatra se ključnim saveznikom Moskve - optužio je Washington za eskalaciju rata u Ukrajini.

"Sjedinjene Američke Države raspirile su vatru nasilja u Ukrajini kako bi oslabile europske zemlje. To je, nažalost, dugoročan plan", rekao je na skupu u New Yorku.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, Ujedinjeni narodi, Rusija
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE