GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenskij negoduje zbog podjela u Uniji po pitanju novih sankcija Rusiji

Zelenskij negoduje zbog podjela u Uniji po pitanju novih sankcija Rusiji
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2022 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak je izrazio negodovanje zbog podjela unutar Europske unije kada je riječ o novim sankcijama protiv Rusije te se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

"Koliko će još tjedana Europska unija pokušavati dogovoriti šesti paket?", upitao se Zelenskij u kasnonoćnom obraćanju, ističući da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura.

Naime, kako podsjeća Reuters, Unija raspravlja o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potreban je konsenzus svih zemalja članica, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njezino gospodarstvo pretrpjelo prevelike štete.

"Naravno da sam zahvalan onim prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali odakle moć ljudima koji blokiraju ovaj šesti paket? Zašto im je dopušteno imati toliku moć?" upitao se Zelenskij.

Službeni Berlin se nada da će razgovori o novom krugu sankcija uskoro biti dovršeni, no to neće biti tema na samitu čelnika EU-a sljedećeg tjedna, rekao je jedan njemački dužnosnik u srijedu.

U izjavama ukrajinskog predsjednika drugi dan zaredom prisutna je zaoštrena retorika kada je u pitanju pristup svijeta ratu u Ukrajini.

"Pritisak na Rusiju doslovno je pitanje spašavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se 'pacifira' agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno", rekao je Zelenskij.

U srijedu su ga razljutili prijedlozi o ustupcima Kijeva za postizanje mira, rekavši da ideja odiše pokušajima smirivanja nacističke Njemačke 1938. godine.

Ponovio je i pritužbe da svijet nije uspio potpuno izolirati ruski bankarski sustav, kao i da nije dovoljno brzo Ukrajini dostavio teško naoružanje.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, sankcije Rusiji, ruske banke, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE