GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenskij povodom Uskrsa: Zlo neće uništiti Ukrajinu

Zelenskij povodom Uskrsa: Zlo neće uništiti Ukrajinu
RATNI USKRS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2022 / 13:31
Autor: SEEbiz / H
KIJEV – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je povodom pravoslavnog Uskrsa poručio kako nikakvo „zlo“ neće uništiti Ukrajinu te se pomolio da Bog djeci vrati sreću, a ožalošćenim majkama donese utjehu.

U videoporuci snimljenoj u jednoj od najpoznatijih ukrajinskih znamenitosti, tisuću godina staroj katedrali Svete Sofije u Kijevu, Zelenskij je rekao da će Ukrajina pobijediti tamu koju joj je donio rat.

„Danas i dalje vjerujemo u novu pobjedu Ukrajine i uvjereni smo da nas horda zla neće uništiti“, rekao je ukrajinski predsjednik, a prenosi Reuters.

Njegov savjetnik Mihailo Podoljak u nedjelju je objavio da ruske snage i dalje bez prestanka granatiraju Mariupolj, pa je pozvao Moskvu da pristane na „istinsko uskršnje primirje“.

„Rusija bez prestanka napada Azovstalj u Mariupolju. Mjesto gdje su naši civili i vojska bombardirano je iz zraka i artiljerijom“, napisao je Podoljak na Twitteru.

Pozvao je Rusiju i da „razmisli o ostacima svojeg ugleda“, o omogućavanju humanitarnog koridora i o posebnom krugu pregovora o razmjeni civila i vojnika.

Skromnija slavlja Uskrsa u nedjelju se održavaju diljem Ukrajine, točno dva mjeseca od početka ruske invazije.

Ukrajinske vlasti u subotu su pozvale vjernike da mise prate online i da poštuju noćni policijski sat.

Sergej Gajdaj, guverner istočne regije Luhansk, rekao je u nedjelju da je u ratu uništeno sedam tamošnjih crkvi.

U mirnim vremenima ukrajinske crkve su bile pune u vrijeme noćnog i jutarnjeg bogoslužja, no ove godine crkve su pozvane da ne okupljaju puno ljudi zbog zabrinutosti da bi mogle postati meta projektila, piše agencija France Presse.

Od početka rata u Ukrajini je ubijeno najmanje 213 djece, uključujući tromjesečnu bebu koja je stradala u raketnom napadu na Odesu, objavili su lokalni dužnosnici.

Na prvoj liniji u istočnom gradu Limanu vojnici su svoj uobičajeni domoljubni pozdrav „Slava Ukrajini“ zamijenili s „Krist je uskrsnuo“.

U maloj crkvi tog grada pedesetak civila okupilo se u zoru usprkos opasnosti od napada.

Tijekom pjevanja psalama u daljini se čula artiljerijska paljba dviju strana.

„Ako donesemo krive odluke tama će nas uništiti, kao što nas tama uništava tijekom ovog rata“, rekao je svećenik na misi kojoj je prisustvovalo i deset vojnika i policajaca u uniformi.

„Zahvalni smo na humanitarnoj pomoći i zajednici koja brine za izbjegle“, dodao je.

U relativnoj sigurnosti Lavova na zapadu zemlje, muž i žena u svojoj najboljoj odjeći zakoračili su u prepunu crkvu, držeći tradicionalnu košaru za doručak prekrivenu izvezenom tkaninom za svećenički blagoslov.

Ispred crkve 27-godišnja Julija slušala je službu iz dvorišta s prijateljicom.

"To je praznik koji spaja obitelj. Sada imamo rat, a posebno je važno slijediti našu tradiciju", rekla je odjevena u dugi crni kaput.

Na drugom kraju zemlje, na bojištu u istočnom gradu Severodonecku ukrajinske snage čekale su skromne zalihe ispod mosta nakon što su ih noću gađale ruske snage minobacačkim granatama.

Uz boce vode i koka-kole, kalašnjikove i žitne pločice, dočekala su ih tri velika uskršnja kruha prelivena glazurom i posuta raznobojnim šećernim kuglicama, koje im je donio zapovjednik.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, rat u Ukrajini, Uskrs, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE