GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenskij pritišće saveznike da isporuče Ukrajini još vojne pomoći

Zelenskij pritišće saveznike da isporuče Ukrajini još vojne pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2022 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da očekuje pozitivan odgovor zapadnih saveznika u Bruxellesu u srijedu na njegove zahtjeve da se Ukrajini hitno poveća vojna pomoć jer su ukrajinski gradovi suočeni s više ruskih raketnih napada.

Koalicija od pedesetak zemalja predvođena SAD-om, poznata kao Obrambena kontaktna skupina za Ukrajinu, sastat će se u srijedu u Bruxellesu na marginama sastanka ministara obrane NATO-a.

"Očekujem od naših partnera napredak po pitanju protuzračne i proturaketne obrane i dogovore o novim isporukama različitog oružja i streljiva koje nam je od vitalnog značaja", rekao je Zelenskij u utorak u večernjem obraćanju.

Ukrajinska vojska objavila je u utorak navečer da su ruski raketni napadi oštetili više od 10 gradova, uključujući Lavov, Bakhmut, Avdiivku i Zaporižju.

"U posljednja 24 sata okupatori su ponovno pribjegli masovnim raketnim napadima - više od 30 krstarećih projektila, sedam zračnih napada i 25 slučajeva granatiranja", objavile su ukrajinske oružane snage.

Ukrajinsko zapovjedništvo tvrdi da su ukrajinske snage ubile više od 100 ruskih vojnika u južnoj regiji Herson. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije s bojišta.

Aktivnosti su u utorak bile manje intenzivne nego u ponedjeljak kad je ubijeno 19 ljudi, ranjeno više od 100, a dijelovi Ukrajine ostali bez električne energije.

U više raketnih napada u utorak ubijeno je sedam osoba u Zaporižji, rekao je predsjednikov pomoćnik, a dio Lavova ostao je bez struje, naveli su lokalni dužnosnici.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov pozdravio je isporuku dodatna četiri lansera HIMARS-a iz Sjedinjenih Država, čija su preciznost i veći domet omogućili Ukrajini da smanji prednost ruskog topništva i potaknuli nedavnu protuofenzivu zemlje.

"Vrijeme HIMARS-a. Dobro vrijeme za Ukrajince, a loše za okupatore", napisao je Reznikov na Twitteru.

Ukrajina je u utorak primila prvi od četiri protuzračna sustava IRIS-T koje je Njemačka obećala isporučiti, rekao je izvor iz njemačkog ministarstva obrane. Sjedinjene Države priopćile su da ubrzavaju isporuku sofisticirane protuzračne obrane NASAMS Ukrajini. Washington je Ukrajini dosad osigurao više od 16,8 milijardi dolara sigurnosne pomoći.

G7, koji okuplja Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska, Japan, Velika Britanija, Italija i Kanada, obećao je nastavak "financijske, humanitarne, vojne, diplomatske i pravne potpore...koliko god to bude potrebno" Ukrajini, priopćeno je.

Putin je "racionalan glumac koji je poprilično krivo procijenio", rekao je američki predsjednik Joe Biden u intervjuu za CNN.

Moskva je optužila Zapad da je odgovoran za eskalaciju i produljenje sukoba u Ukrajini.

"Upozoravamo i nadamo se da shvaćaju opasnost od nekontrolirane eskalacije u Washingtonu i drugim zapadnim prijestolnicama", izjavio je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija RIA.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, himars, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE