" />
"> Zelenskij: Ukrajina je pomogla Zapadu da se ponovno pronađe | SEEbiz.eu

Zelenskij: Ukrajina je pomogla Zapadu da se ponovno pronađe

Zelenskij: Ukrajina je pomogla Zapadu da se ponovno pronađe
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2022 / 20:42
Autor: SEEbiz / H

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ocijenio je da je njegova zemlja "globalni lider" u govoru u parlamentu u srijedu, u kojem je zastupnicima poručio da ostanu ujedinjeni pred ruskom invazijom i pohvalio Ukrajince što su pomogli Zapadu da se "ponovno pronađe".

Zelenskij je u govoru održanom iza zatvorenih vrata rekao da je ukrajinski vojni otpor Kremlju osnažio vjeru u vrijednosti širom svijeta.

"Zahvaljujući našem jedinstvu postigli smo ono u što gotovo nitko na svijetu nije vjerovao. Gotovo nitko - osim nas", rekao je zastupnicima, kabinetu i drugim visokim dužnosnicima.

"Naše nacionalne boje danas su međunarodni simbol hrabrosti i nesalomljivosti cijelog svijeta", rekao je u 45-minutnom govoru.

Govor u povodu kraja godine bio je u velikoj mjeri posvećen ratu, koji traje već 11 mjeseci, ali je Zelenskij iznio i neke ideje za obnovu zemlje poput decentralizacije energetskog sustava i poticanja zelene energije.

Zahvalivši zapadnim partnerima na oružju, Zelenskij je rekao da će Ukrajina izgraditi moćnu domaću vojnu industriju koja će biti "jedna od najsnažnijih u Europi i svijetu".

Dodao je da će Ukrajina povećati broj Starlinkovih internetskih terminala na više od 30.000. SpaceX-ova infrastruktura ključna je za pristup internetu u Ukrajini.

Zelenskij je rekao da je Ukrajina osigurala puštanje na slobodu 1456 ratnih zarobljenika od početka ruske invazije u sklopu niza razmjena zarobljenika s Moskvom.

Ne zna se koliko Rusija drži ukrajinskih ratnih zarobljenika, ali pretpostavlja se da je riječ o tisućama.

Zelenskij je rekao da je ukrajinski otpor pomogao konsolidirati i ujediniti Europsku uniju.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvom i u EU-u i NATO-u.

"Ukrajina je postala jedan od globalnih lidera", rekao je.

"U deset mjeseci rata pomogli smo svima. Pomogli smo Zapadu da se ponovno pronađe, da se vrati u globalnu arenu i osjeti u kojoj je mjeri nadmoćan. Nitko se na Zapadu ne boji niti će se bojati Rusije", rekao je Zelenskij.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Nakon mađarskog i turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO
ZELENO SVJETLO
Nakon mađarskog i turski parlament odobrio ulazak Finske u NATO
ANKARA - Turski parlament ratificirao je u četvrtak točku kojom se Finskoj omogućuje pridruživanje NATO-u, otvarajući tako put Helsinkiju da se pridruži zapadnom obrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini, objavio je Reuters.
Ukrajinski zapovjednik: Bahmut je prekretnica u ratu, možemo ga obraniti
PREKRETNICA
Ukrajinski zapovjednik: Bahmut je prekretnica u ratu, možemo ga obraniti
KIJEV - Pukovnik Yevhen Mezhevikin, zapovjednik Taktičke grupe Adam, vjeruje da bi bitka za Bakhmut mogla biti prekretnica u ratu te da je Ukrajina sposobna zadržati grad i potisnuti ruske trupe.
Srbija najranjivija u Europi na klimatske promjene
RANGIRANJA
Srbija najranjivija u Europi na klimatske promjene
ZAGREB - Kako navodi indeks koji je razvio američko Sveučilište Notre Dame, Srbija se nalazi na 92. mjestu u svijetu kada je u pitanju ranjivost na klimatske promjene, i najranjivija je država Europe.
Kina se nametnula kao važan igrač na Bliskom istoku
GEOPOLITIKA I MOĆ
Kina se nametnula kao važan igrač na Bliskom istoku
BERLIN - Uspješno posredovanje Pekinga između starih suparnika Saudijske Arabije i Irana baca novo svjetlo na utjecaj Kine na Bliskom istoku. Ali i na ulogu SAD-a u toj regiji.
Milanović o progonu Todorića: Predmeti propadaju zbog amaterizma i idiotizma
PREDSJEDNIK
Milanović o progonu Todorića: Predmeti propadaju zbog amaterizma i idiotizma
PAZIN - “Taj konzultant kojeg su lažno prikazali, nisu smjeli to raditi. To je bačen novac, "
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE