GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zero Waste Hrvatska: Centri za gospodarenje otpadom su promašaj

Zero Waste Hrvatska: Centri za gospodarenje otpadom su promašaj
PROMAŠAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 11:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mreža “Zero Waste Hrvatska” zatražila je u četvrtak da Hrvatska odustane od gradnje centara za gospodarenje otpadom (CGO), koji su se pokazali neučinkovitima u zbrinjavanju otpada, i prijeđe na održivi sustav zasnovan na kružnom gospodarstvu.

“Predimenzionirani regionalni CGO-i najbolji su pokazatelj da je strategija, bazirana na centraliziranom modelu s tehnologijom mehaničko-biološke obrade, potpuno promašena”, stoji u priopćenju.

Kao primjere koji to dokazuju udruge navode CGO Kaštijun u Istarskoj i CGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji.

CGO Kaštijun, koji trenutno ne radi zbog kvara, postao je obično neuređeno smetlište koje nesnosno smrdi u jeku sezone, dok je nedavni požar u CGO Marišćina pokazao da otpad koji se tamo odlaže nakon obrade nije inertan, odnosno bezopasan za okoliš, ističu iz Zero Waste Hrvatske.

Također izražavaju zabrinutost zbog najave izgradnje nekoliko novih centara u Slavoniji i Dalmaciji te kod Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice i Zagreba.

Udruge traže izradu nove Strategije gospodarenja otpadom, u koju bi bili uključeni svi zainteresirani dionici s kojima bi stvorili preduvjete za izgradnju održivog sustava zasnovanog na kružnom gospodarstvu.

“Privatni investitori ne prezaju ni pred čim pa tužbama pokušavaju ušutkati ljude i progurati štetne projekte. S druge strane, veliki gradovi, poput Splita i Zagreba, guše se u smeću zbog desetljeća podilaženja interesnim lobijima i zanemarivanja sustava”, dodaju udruge.

Dok mnogi gradovi i općine plaćaju kazne jer nisu dostigli ciljeve odvojenog prikupljanja otpada, resorno Ministarstvo trebalo bi stimulirati rad onih gradova koji su se pokazali kao primjeri dobre prakse, kao što su Prelog i općine na otoku Krku, smatraju u Zero Waste Hrvatska.

Tagovi: Zero Waste Hrvatska, Centri za gospodarenje otpadom, Marišćina, Jakuševec
PROČITAJ I OVO
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
PORUKE
Benčić: Da sam na Milanovićevom mjestu, podnijela bih ostavku
ZAGREB - Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, bila je gošća Newsrooma kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarala o odluci Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može sudjelovati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku na funkciji predsjednika Republike.
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima
VELA LUKA - "Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu. Moja kandidatura je rutinska stvar o kojoj ljudi tek trebaju odlučiti. Prijetnja meni je bez veze, oni su za mene stajske muhe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE