GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zero Waste Hrvatska: Centri za gospodarenje otpadom su promašaj

Zero Waste Hrvatska: Centri za gospodarenje otpadom su promašaj
PROMAŠAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2022 / 11:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mreža “Zero Waste Hrvatska” zatražila je u četvrtak da Hrvatska odustane od gradnje centara za gospodarenje otpadom (CGO), koji su se pokazali neučinkovitima u zbrinjavanju otpada, i prijeđe na održivi sustav zasnovan na kružnom gospodarstvu.

“Predimenzionirani regionalni CGO-i najbolji su pokazatelj da je strategija, bazirana na centraliziranom modelu s tehnologijom mehaničko-biološke obrade, potpuno promašena”, stoji u priopćenju.

Kao primjere koji to dokazuju udruge navode CGO Kaštijun u Istarskoj i CGO Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji.

CGO Kaštijun, koji trenutno ne radi zbog kvara, postao je obično neuređeno smetlište koje nesnosno smrdi u jeku sezone, dok je nedavni požar u CGO Marišćina pokazao da otpad koji se tamo odlaže nakon obrade nije inertan, odnosno bezopasan za okoliš, ističu iz Zero Waste Hrvatske.

Također izražavaju zabrinutost zbog najave izgradnje nekoliko novih centara u Slavoniji i Dalmaciji te kod Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice i Zagreba.

Udruge traže izradu nove Strategije gospodarenja otpadom, u koju bi bili uključeni svi zainteresirani dionici s kojima bi stvorili preduvjete za izgradnju održivog sustava zasnovanog na kružnom gospodarstvu.

“Privatni investitori ne prezaju ni pred čim pa tužbama pokušavaju ušutkati ljude i progurati štetne projekte. S druge strane, veliki gradovi, poput Splita i Zagreba, guše se u smeću zbog desetljeća podilaženja interesnim lobijima i zanemarivanja sustava”, dodaju udruge.

Dok mnogi gradovi i općine plaćaju kazne jer nisu dostigli ciljeve odvojenog prikupljanja otpada, resorno Ministarstvo trebalo bi stimulirati rad onih gradova koji su se pokazali kao primjeri dobre prakse, kao što su Prelog i općine na otoku Krku, smatraju u Zero Waste Hrvatska.

Tagovi: Zero Waste Hrvatska, Centri za gospodarenje otpadom, Marišćina, Jakuševec
PROČITAJ I OVO
Požar na Hvaru i dalje aktivan: Smrtno stradao mještanin, izgorjelo deset hektara
VATRA
Požar na Hvaru i dalje aktivan: Smrtno stradao mještanin, izgorjelo deset hektara
HVAR - Požar koji je rano poslijepodne buknuo na otoku Hvaru i dalje je aktivan te je u njemu prema podacima vatrogasaca, dosad izgorjelo desetak hektara guste borove šume, a obilježila ga je nesreća u kojoj je poginuo mještanin dok je pokušavao obraniti svoju imovinu.
Sjajan govor Milanovića u Sinju
NAKON ALKE
Sjajan govor Milanovića u Sinju
SINJ - Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način jer Turci više nisu neprijatelji pa želi vjerovati da oni razumiju probleme Hrvata u BiH te da bismo cijenili pomoć.
Milanović o Matijaniću: Partnerica je iznijela niz zabrinjavajućih stvari
PREDSJEDNIK
Milanović o Matijaniću: Partnerica je iznijela niz zabrinjavajućih stvari
SINJ - Predsjednik RH Zoran Milanović dao je izjavu za medije iz Sinja. Komentirao je slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.
HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića
OSUDA
HUBOL najoštrije osudio Tomasovićevu javnu komunikaciju oko Matijanića

ZAGREB - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u nedjelju je ocijenila sramotnom i najoštrije osudila javnu komunikaciju dr. Hrvoja Tomasovića vezanu za slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Veliki požar na Hvaru, jedna osoba poginula
VATRENA STIHIJA
Veliki požar na Hvaru, jedna osoba poginula
HVAR - Oko 12:45 izbio je požar guste borove šume između naselja Vrbanj i Dol na Hvaru. Požar gase i tri kanadera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE