GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žestoke borbe nedaleko Hersona, ukrajinci vape za dodatnim streljivom

Žestoke borbe nedaleko Hersona, ukrajinci vape za dodatnim streljivom
ISCRPLJUJUĆI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2023 / 19:11
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ruski predsjednik Vladimir Putin ne odustaje od svog temeljnog cilja, potpunog zauzimanja regija Doneck i Luhansk, i to u njihovim administrativnim granicama.

Već tjednima traje iscrpljujuća i krvava bitka za Bahmut, gradić čijim bi zauzimanjem Rusi otvorili put i prema dva veća grada na istoku Ukrajine, Kramatorsku i Slovjansku. Istodobno, Rusi pojačavaju napade i na regiju Harkiv, na sjeveru Ukrajine, odakle su se, iz većih gradova, pritisnuti ukrajinskom ofenzivom, povukli još u rujnu.

Tri su osobe poginule, a pet je ranjeno u nedjelju u ruskom raketiranju blizu Hersona, na jugu Ukrajine, izvijestile su mjesne vlasti.

- U nedjelju ujutro ruska vojska je topništvom gađala selo Burhunku, objavila je na Telegramu uprava Hersonske oblasti.

Burhunka je 60 km sjeveroistočno od Hersona, blizu rijeke Dnjipra, koja je crta razdvajanja teritorija pod kontrolom Kijeva i onih pod ruskom okupacijom.

- Tri su osobe poginule na mjestu događaja: otac, majka i stric. Četiri su ranjene: baka, odrasla osoba, djevojčica i dječak, objavila je oblasna uprava. Kako navodi izvor, "u istom selu je ranjen 8-godišnjak" u napadu u nedjelju dopodne.

Hersonska oblast je redovito na meti ruskih napada otkako su se sredinom studenog snage Moskve povukle iz glavnog grada istoimene oblasti.

Europska unija radi na novome postupku nabave streljiva, nužno potrebnog Ukrajini za obranu od ruske agresije, rekao je u nedjelju šef europske diplomacije Joseph Borrell.

U ratnom smo načinu djelovanja i to hitnom, rekao je Borell na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu. Trebamo reagirati brzo, dodao je.

Estonska premijerka Kaja Kallas također smatra da EU mora žurno proširiti proizvodne kapacitete, jer bez streljiva Ukrajina ne može dobiti rat.

- Rusija dnevno ispali granata koliko ih EU proizvede u mjesec dana, rekla je Kallas i dodala da ruske obrambene tvrtke rade u tri smjene.

Ideju o ubrzanju proizvodnje municije u petak je prva iznijela predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predloživši istu proceduru po kojoj je Unija u pandemiji hitno nabavljala velike količine cjepiva protiv koronavirusa.

To ukjučuje velike ugovore s obrambenim tvrtkama koje bi tako mogle investirati u nove proizvodne linije i povećati isporuke Ukrajini, ali i obnoviti europske zalihe streljiva.

Tagovi: rat u Ukrajini, ruska vojska, ukrajinska vojska, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE