GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajan rast konzumacije droge u svijetu

Značajan rast konzumacije droge u svijetu
DROGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 09:33
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - U 2020. diljem svijeta 284 milijuna ljudi u dobi od 15 do 64 godine konzumiralo je droge, što je, po podacima UN-ova Ureda za droge i kriminal (UNODC), povećanje od 26 posto u odnosu na prethodno desetljeće, piše u četvrtak Večernji list.

Prema nedavno objavljenom svjetskom izvješću o drogama UNODC-a za 2022., mladi drogu konzumiraju sve više, zdravstvena pomoć ovisnicima nejednako se pruža, pri čemu su posebno ugrožene žene, a u Africi i Latinskoj Americi osobe mlađe od 35 godina čine većinu onih koji se nalaze u nekom tretmanu zbog ovisnosti.

Žene se najčešće koriste, kao jeftina ili robovska snaga, u proizvodnji kokaina, ali se i češće od muškarca koriste kao mule koje u svojim tijelima drogu prenose s jednog kraja svijeta na drugi. Procjenjuje se i da droge diljem svijeta injektira 11,2 milijuna ljudi, a od te brojke, polovica njih boluje od hepatitisa C, 1,4 milijuna boluje od HIV-a, a od kombinacije tih bolesti boluje 1,2 milijuna ljudi.

Proizvodnja kokaina u 2020. bila je rekordno visoka, narasla za 11 posto u odnosu na 2019., na 1892 tone. Porasle su i zapljene kokaina, u 2020. na rekordnih 1424 tone. Proizvodnju i krijumčarenje kokaina nije usporila ni pandemija COVIDA-19, a 90 posto zaplijenjenog kokaina krijumčareno je u brodskim kontejnerima.

UNODC zabrinjava i porast krijumčarenja amfetamina. Zapljene te droge od 2016. do 2020. prijavilo je 117 zemalja, dok su usporedbe radi od 2006. do 2010. takve zapljene prijavile 84 zemlje. Zapljene amfetamina su u 10 godina porasle pet puta. Crni rekorder je SAD u kojem je preprodaja te droge porasla za sedam posto, te jugoistočna Azija gdje je zabilježen neslavni porast od 30 posto. SAD već godinama ima problema, odnosno bori se s pravom pandemijom nemedicinske uporabe fentanila, što je dovelo do 107.000 preminulih od uporabe te droge.

UNODC upozorava i da ratni sukobi pogoduju povećanoj proizvodnji droga, pogotovo sintetičkih, pa u tom kontekstu ističu Ukrajinu kako sljedeće moguće mjesto za povećanu proizvodnju amfetamina. Ističu tako da je 2019. u Ukrajini otkriveno 17 ilegalnih laboratorija za proizvodnju droge, a 2020. čak 79, što je najveći broj ilegalnih laboratorija otkrivenih u nekoj zemlji. Od 79 otkrivenih laboratorija čak ih je 67 proizvodilo amfetamine, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Tagovi: trgovina drogom, konzumacija droge
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE