GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znanstvenici pesimistični: Za mjesec i pol realno oko 5.000 oboljelih

Znanstvenici pesimistični: Za mjesec i pol realno oko 5.000 oboljelih
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - I nekoliko mlađih osoba u Hrvatskoj u ovom trenutku ima teži oblik zaraze koronavirusom te se nalaze na bolničkom liječenju, potvrdila je jučer Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Najmlađa je 16-godišnja djevojčica koja se nalazi na kisiku te ima ozbiljan višak kilograma. Na predrespiratoru nalazi se i 42-godišnjak koji prethodno nije bio bolestan niti ima druga stanja zbog kojih bi se smatrao posebno ugroženim. Na respiratoru se pak nalazi 50-godišnji muškarac koji ima kronične bolesti, a polako se oporavljaju 47-godišnjak i 59-godišnjakinja, oboje pretili, čije je stanje bilo prilično loše.

Od novog koronavirusa u posljednja 24 sata oboljele su 53 osobe, što je znatno manje nego u subotu, kada je bilo čak 140 novopozitivnih. No, i testirano je dvostruko manje osoba - njih 640. Nije bilo preminulih osoba, tako da je brojka i dalje 117. Nacionalni stožer, koji je jučer ponovno uveo redovne konferencije za medije, izvijestio je da su preminuli uglavnom osobe starije životne dobi s komorbiditetima. Najmlađa preminula osoba je 44-godišnji muškarac koji je bio prethodno bolestan. Na respiratoru su četiri bolesnika.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Vladin Znanstveni savjet za koronavirus nije pretjerano optimističan. Izvori kažu da ćemo prema njihovom procjenama, ako ne bude promjena u ponašanju, ali i smanjivanja osoba na okupljanjima, kroz tri tjedna imati povećanje broja oboljelih za onoliko koliko smo imali ukupno u prvom valu, odnosno više od dvije tisuće, dok bi kroz mjesec i pol moglo biti i pet tisuća oboljelih. U najblažoj varijanti, gdje se svi pridržavaju mjera, na sadašnje brojke “novog” vala imat ćemo još do 2000 oboljelih.

U ovom valu širenja zaraze prevladava mlađa populacija te se smatralo da je to dobra vijest jer obično imaju bolje kliničke slike od starijih. No, i među mlađima neki reagiraju jako loše, a struka je posebno upozoravala da je samo pitanje vremena kad će zaraza s mlađih prijeći na starije.

Nakon umaškog doma za starije, koji je virus pogodio prije koji dan, jučer su stigli pozitivni nalazi i za tri djelatnice jednog od najvećih zagrebačkih domova, onog u Klaićevoj ulici. Još je osam zaposlenika koji su bili u bližem kontaktu stavljeno u samoizolaciju. Ravnateljica Štefica Karačić rekla je da je s obzirom na ovu situaciju testirano 12 osoba te da su svi nalazi negativni.

- Prva zaposlenica kod koje je postavljena dijagnoza u srijedu navečer je imala blago povišenu temperaturu te u četvrtak nije došla na posao. Odmah je obavijestila svoju liječnicu - kaže Karačić i dodaje da je zaposlenica odgovorno postupila.

Nitko od korisnika nema simptome, a njihovo stanje se konstantno provjerava te im se temperatura mjeri dva puta dnevno.
- Ono što je pozitivno u svemu jest da nije riječ o njegovateljicama koje su u fizičkom kontaktu s korisnicima, nego o dvije socijalne radnice i jednoj djelatnici iz administracije - navodi Karačić.

Nešto dulji kontakt socijalne radnice imale su s tri korisnika, no pritom su nosile masku.

Iako je izvor zaraze teško saznati, najizglednije je da su se djelatnice zarazile na dan izbora. Naime, šest djelatnica doma bile su u biračkom odboru. Tri zaražene su nosile materijal na Velesajam pa je pretpostavka da je do zaraze došlo upravo tamo. Sve su imale maske i rukavice, ali nema stopostotne zaštite.

- Od samog izbijanja krize u našoj ustanovi se provode sve mjere zaštite. Zaposlenici konstantno nose zaštitne maske, a dezinfekcija se konstantno provodi - napominje Karačić te dodaje da su svi korisnici upoznati sa situacijom jer im je važno da i oni, ali i njihove obitelji imaju povjerenja u njih.

Inače, dom na lokaciji na kojoj se pojavila zaraza, u Klaićevoj, ima 240 štićenika. Na drugoj lokaciji ih je sto, no oni nisu bili u kontaktu sa zaraženima.

Jučer su na snagu stupile nove mjere, odnosno obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i to za sve osim za djecu mlađu od dvije godine te neke druge osobe s određenim dijagnozama koje zbog prirode bolesti ne mogu nositi maske. Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović rekao je da postoje mjere koje će se morati primjenjivati, poput obveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, ugostiteljskim objektima, trgovinama, u javnom prijevozu.

- Naš temeljni pristup je i dalje obavještavati javnost, nije poanta u kaznama. No, imat ćemo i određene sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena.

Velike trgovine i šoping centri imaju svoje zaštitare. Manje trgovine ne smiju uslužiti nikoga bez maske, nema toliko policije ni inspektora koji mogu pokriti sve, to je razlog zašto apeliramo na svijest građana - rekao je Božinović i dodao da trgovci i ugostitelji mogu pozvati 112 ili policiju ako dođe do problema.

- Moramo se naviknuti na ‘novo normalno’. Iz dana u dan ponavljat ćemo sve što je važno za građane kako bi se smanjio broj oboljelih i usporilo širenje virusa, sve s ciljem da ljudi ostanu zdravi i da što spremniji dočekamo jesen - naglašava Božinović.

Kako neslužbeno doznajemo, mjere će se donositi u skladu s brojkama novooboljelih, tako da ako bude novih većih povećanja, a pogotovo ako budu vezana uz veća okupljanja, ići će se na nova ograničavanja broja okupljenih. Naime, prema novim uputama, sva okupljanja veća od sto osoba imaju nova pravila, a to znači osobu koja nadgleda, ali i prijavu svih sudionika. Na pitanje odnosi li se to i na mise, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je potvrdno.

Također, trenutnu situaciju ocijenio je zadovoljavajućom jer nemamo novih značajnih žarišta.

- Onih nekoliko vjenčanja i proslava donijeli su nam novooboljele. Imamo žarište u domu za starije u Umagu, uzeto je 90 briseva i svi su negativni, što je dobra vijest - naveo je Capak.

Božinović je izvijestio o turističkoj sezoni te je rekao da je u Hrvatsku u protekla 24 sata ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških i više od 3400 austrijskih državljana. Dodao je da nisu u planu nikakve promjene oko graničnih prijelaza.

Što se tiče hrvatskih državljana s dvojnim državljanstvom, oni su za nas hrvatski državljani. Nemam podatak koliko je propisanih samoizolacija. Smanjio se broj ulazaka iz trećih zemalja. Dolaze građani trećih zemalja s PCR testom, ali ne znam broj - rekao je Božinović.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Znanstveni savjet za koronavirus, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Alemka Markotić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE