GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Znanstvenici Vladi: Iskoristimo povijesnu priliku za reformu znanosti

Znanstvenici Vladi: Iskoristimo povijesnu priliku za reformu znanosti
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 15:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Trideset istaknutih hrvatskih znanstvenika iz zemlje i inozemstva uputilo je otvoreno pismo Vladi o stanju u hrvatskoj znanosti i visokom obrazovanju i o planu razvoja do 2026. te zatražilo da se iskoristi povijesna prilika i provedu nužne temeljite promjene i reforme toga sustava.

Želimo poručiti Vladi Republike Hrvatske da imamo povijesnu priliku da provedemo toliko potrebne temeljite promjene i kao skupina znanstvenika osjećamo se pozvanima uključiti se u taj proces i pridonijeti podizanju kvalitete hrvatske znanosti i visokoga obrazovanja te radnih uvjeta znanstvenika i nastavnika, kaže se u pismu.

Pismo ističe šest temeljnih načela i predlaže šest mjera za koje potpisnici smatraju da mogu bitno utjecati na kvalitetu i međunarodnu prepoznatljivost hrvatske znanosti i visokog obrazovanja.

Sustav znanosti i visokog obrazovanja treba biti uspostavljen na načelima slobode i odgovornosti, originalnosti i inovativnosti, otvorenosti i međunarodne prepoznatljivosti, sustava biranja i napredovanja kadrova prema postignućima, odgovornosti i transparentnost financiranja, te etičnosti znanstvenog istraživanja i poučavanja, dodaje se.

Autori pisma Pavel Gregorić s Instituta za filozofiju, Mirko Planinić s PMF-a, Vlatko Silobrčić iz HAZU-a i Tomislav Stojanov sa Sveučlišta u Nottinghamu Ujedinjenom kraljevstvu predlažu u pismu i šest mjera.

Prva je utemeljiti novu zakonsku regulativu na analizi postojećeg stanja i u usporedbi s praksom znanstveno uspješnih europskih zemalja. U postupak osmišljavanja novih zakona i pravilnika uključiti ključne dionike, osobito istaknute znanstvenike i nastavnike s velikim međunarodnim iskustvom te predstavnike Europskog istraživačkog prostora. Javnu raspravu o novim zakonima organizirati pravovremeno i u više koraka.

Druga mjera traži da se osigura sva dokumentacija o provedbi reformi i ulaganja, izvještavanju o nepravilnostima i povratima, kao i praćenju napretka i izvještavanju o ispunjavanju ciljnih vrijednosti i pokazatelja bude javno dostupna.

Treća mjera zauzima se da se uspostavi cjeloviti, pravični i odgovorni sustav programskog financiranja znanstvenih instituta i sveučilištā s transparentnim i mjerljivim pokazateljima uspješnosti te periodično evaluirati ciljeve.

Četvrta mjera zauzima se uspostavu sveobuhvatnog, neovisnog i učinkovitog sustava osiguranja kvalitete znanstvenih instituta i sveučilištā te periodično evaluiranja ciljeva, a peta da se se osigura neovisan rad Hrvatske zaklade za znanost.

Posljednja mjera zagovara ustrojavanje nacionalnog tijela za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojemu bi sva ostala etička tijela bila supsidijarna, a do njegova ustrojavanja da se omogući nesmetani rad Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

U obrazloženju autori kažu da je za potrebe oporavka Republike Hrvatske, razmjerno gledano, predviđeno najviše novca iz fonda Next Generation EU u odnosu na druge zemlje Europske unije, te da Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. najavljuje dosad najveće ulaganje od 2,4 milijarde kuna u znanost i visoko obrazovanje.

Nedostatak financiranja znanosti i visokog obrazovanja redovito se isticao kao temeljni problem zbog kojeg su se reforme u znanstvenom sektoru odgađale ili nisu dovršavale, kaže se i dodaje da Hrvatska sada ima osobitu priliku donijeti novo zakonodavstvo, reformirati ustanove i odgovorno raspodijeliti znatna financijska sredstva s ciljem podizanja kvalitete hrvatske znanosti i visokog obrazovanja.

Bez sustavnih reformi, utemeljenih posebno na ciljevima i mjerama postavljenim u Nacionalnoj razvojnoj strategiji usvojenoj u Hrvatskom saboru, Hrvatska se neće moći odvojiti s dna ljestvice europskih zemalja, zaključuje 30 istaknutih hrvatskih znanstvenika.

Tagovi: hrvatska znanost, Vlada RH, Mirko Planinić, Vlatko Silobrčić, Pavel Gregorić
PROČITAJ I OVO
Friedrich Merz izabran za predsjednika CDU-a
CDU
Friedrich Merz izabran za predsjednika CDU-a
BERLIN - Friedrich Merz je u subotu velikom većinom glasova na stranačkoj konvenciji izabran za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU).
Mato Franković zaražen koronavirusom
ZARAZA
Mato Franković zaražen koronavirusom
DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) na Facebooku je danas objavio da je pozitivan na koronavirus zbog čega nije stigao na ređenje novog dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića.
Plenković se pohvalio rastom prosječne plaće u njegovom mandatu
PLAĆA
Plenković se pohvalio rastom prosječne plaće u njegovom mandatu
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru se pohvalio rastom prosječne plaće u njegovom mandatu.
Australian Open: Odlična Čilićeva izvedba za osminu finala
TENIS
Australian Open: Odlična Čilićeva izvedba za osminu finala
MELBOURNE - Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić po sedmi put u karijeri plasirao se u osminu finala Australian Opena nakon što je u dvoboju 3. kola odličnom igrom svladao petog nositelja Rusa Andreja Rubljova sa 7-5, 7-6 (3), 3-6, 6-3 za dva sata i 36 minuta igre.
Čačić: Horvat ima rok do 1. prosinca i točka
JASNA PORUKA
Čačić: Horvat ima rok do 1. prosinca i točka
ZAGREB - Predsjednik reformista Radimir Čačić komentirao je sporu obnovu nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE