GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zoran Mamić: Ostajem u BiH, tražio sam da ovdje služim kaznu

Zoran Mamić: Ostajem u BiH, tražio sam da ovdje služim kaznu
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zoran Mamić trenutačno se nalazi u Bosni i Hercegovini. Poslao je priopćenje u kojemu traži izvršenje kazne u BiH, javlja Index.hr.

Zoran Mamić je putovao u Dubai, potom je otišao u BiH. Od suca izvršenja dobio je poziv da se 26. travnja javi zbog odsluženja kazne, a tada će dobiti datum kada se mora javiti u zatvor.

Mamić je, kako prenosi Dnevnik.hr, poslao priopćenje u kojemu navodi da zahtijeva izvršenje kazne zatvora na području BiH.

"U želji da izbjegnem bilo kakve medijske spekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

1. Danas, 19.04.2021 godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

Konkretno svoju molbu pravno zasnivam na Sporazumu zaključenom između Vlada RH i BIH u Splitu dana 26.02.1996 godine koji je u više navrata a zadnji put 10.02.2010 godine mijenjan i dopunjavan zatim Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvencije o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe od 21.03.1983 godine koja je ratificirana u RH kao i u BIH", piše Mamić.

Kaže da je obavijestio Županijski sud u Zagrebu.

"Također, danas, nakon što sam Molbu dostavio Županijskom sudu Zagreb, o istom sam izvijestio i nadležno Ministarstvo pravde BIH. Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura", navodi u priopćenju Mamić.

Pa nastavlja.

"2. Posebno želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojao u ovom priopćenju, a na temelju kojih se zasniva Molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu.
Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima. Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe. Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi (o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje...", piše pravomoćno osuđeni Mamić.

"Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje", dodaje Mamić.

Kaže da je podnio ustavnu tužbu.

"3. Radi potpune informacije, želim istaknuti da sam putem svojih odvjetnika Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu i nadam se da će isti u nekom pravno razumnom roku donijeti svoju odluku. Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendiranja sudaca koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca moguće i ubrzati odluku navedenog suda", navodi.

"4. Iako shvaćam da je ovaj predmet od samog svog početka u središtu medijske pozornosti želim da iskažem svoj nedvojbeni stav da ubuduće a povodom ovih dešavanja neću istupati u javnosti kao niti moji odvjetnici kako u RH tako i u BIH.

Stoga, ujedno upućujem i molbu za medije i njihove predstavnike, da o ovom i o drugim događajima vezanim uz izvršenje pravomoćne presude putem institucija Bosne i Hercegovine objektivno i činjenično potkrijepljeno informiraju javnost, sukladno pravilima novinarske profesije i etike", zaključuje u svojem priopćenju Zoran Mamić.

Tagovi: Zoran Mamić, Dinamo, Damir Krznar, Zdravko Mamić
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE