GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ADB: koronavirus će smanjiti vrijednost globalnog BDP-a za 0,1 do 0,4 posto

ADB: koronavirus će smanjiti vrijednost globalnog BDP-a za 0,1 do 0,4 posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2020 / 14:17
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Epidemija koronavirusa srezat će globalni bruto domaći proizvod (BDP) za 0,1 do 0,4 posto i značajno će utjecati na azijska gospodarstva u razvoju posredstvom slabe domaće potražnje, slabijeg turizma i trgovine te lošije proizvodne povezanosti i poremećaja u opskrbi, objavila je u petak Azijska razvojna banka (ADB).

Prema ADB-ovoj analizi, globalni utjecaj kretat će se u rasponu od 77 milijardi do 347 milijardi dolara, odnosno u visini 0,1 odnosno 0,4 posto globalnog BDP-a.

"Koronavirus donosi puno nepoznanica, uključujući i utjecaj na gospodarstva", rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasayuki Sawada.

"To zahtijeva primjenu brojnih scenarija kako bi se pružila jasnija slika potencijalnih gubitaka. Nadamo se da ova analiza može pomoći vlastima u pripremi jasnih i odlučnih odgovora kako bi se ublažio utjecaj koronavirusa na ljude i gospodarstvo", dodaje Sawada.

Prema najcrnjem scenariju, koronavirus će srezati kineski BDP za 1,7 posto, a prema najbolje za samo 0,3 posto.

U slučaju azijskih zemalja u razvoju, bez Kine, štete će se mjeriti u visini 0,5 posto BDP-a u najcrnjem scenariju, dok će u najboljem iznositi svega 0,2 posto.

U odgovoru na Covid-19, ADB je 7. veljače najavio pomoć od dva milijuna dolara svim zemljama-članicama u razvoju, te dodatna dva milijuna 26. veljače, podsjeća Reuters.

Odobrili su i 130 milijuna kineskih juana kredita distributeru farmaceutskih proizvoda Jointown Pharmaceutical Groupu sa sjedištem u provinciji Wuhan kako bi poduprli nesmetanu opskrbu ključnom medicinskom opremom i proizvodima za osobnu zaštitu.

Tagovi: Azijska razvojna banka, koronavirus, Jointown Pharmaceutical Group, globalna ekonomija, globalni BDP
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE