GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ADB: Oporavak azijske ekonomije i dalje u opasnosti

ADB: Oporavak azijske ekonomije i dalje u opasnosti
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 13:19
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Azijsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od posljedica pandemije covida 19 i porasti 7,3 posto, ali oporavku prijete novi valovi zaraze i problemi sa cijepljenjem protiv covida 19, upozorila je u srijedu Azijska razvojna banka (ADB).

U 2022. godini rast bi trebao usporiti na umjerenih 5,3 posto, procjenjuje ADB u godišnjem izvješću o azijskim razvojnim perspektivama.

Prošle je godine BDP u azijsko-pacifičkoj regiji stagnirao zbog blokada koje su zemlje nametnule kako bi obuzdale širenje covida-19.

„Rast dobiva zamah u cijeloj Aziji, no oporavku prijeti opetovano širenje covida-19", upozorava ADB.

"Putanje gospodarstava u regiji razlikuju se od zemlje do zemlje, a oblikuju ih razmjeri epidemije, brzina procjepljivanja i korist koju uspijevaju izvući iz globalnog oporavka“, priopćio je glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada.

Nekim gospodarstvima pomaže rast izvoza, na Tihom oceanu, uz podršku isporuke cjepiva protiv covida 19, utvrdila je banka.

„No, pandemija je i dalje najveći rizik za regiju jer bi rast mogla potkopati potencijalna kašnjenja programa cijepljenja i značajniji novi valovi zaraze", naglašava ADB.

Ostali rizici uključuju pojačane geopolitičke napetosti, uska grla u proizvodnji, financijska previranja zbog strožih uvjeta financiranja i dugotrajne posljedice, poput gubitaka u obrazovanju zbog zatvaranja škola.

Iako su zemlje posegnule za nastavom na daljinu, to je tek djelomično riješilo problem jer mnogi učenici nemaju pristup računalima ni internetu.

Ti će poremećaji utjecati na znanja i vještine koje će učenici steći i na kraju na njihovu produktivnost i plaću kada se zaposle.

„Gubici pri učenju kreću se od osam posto izgubljenog jednogodišnjeg školovanja na Pacifiku, gdje su škole većinu vremena bile otvorene, do 55 posto u Južnoj Aziji, gdje je zatvaranje trajalo najdulje", priopćila je banka.

„Sadašnja vrijednost smanjene buduće plaće učenika procijenjena je na 1.250 milijardi dolara za Aziju u razvoju, što odgovara 5,3 posto BDP-a regije u 2020.“, stoji u izvješću.

Kina će potaknuti gospodarstvo snažnim izvozom i postupnim oporavkom potrošnje kućanstava i aktivnosti bi ove godine trebale porasti 8,1 posto, te 5,5 posto u 2022. godini, procjenjuju u ADB-u.

Indija, drugo gospodarstvo regije, trebala bi u fiskalnoj 2021. godini, koja završava 22. ožujka, porasti 11 posto, zahvaljujući snažnom poticaju cijepljenja, no oporavak bi mogao dovesti u pitanje nagli rast broja oboljelih u posljednje vrijeme, ističu.

Sve bi podregije ove godine trebale bilježiti rast, a najsnažniji bi trebao biti u južnoj Aziji, gdje bi aktivnosti trebale porasti 9,5 posto, a sljedeće 6,6 posto. U 2020. pale su šest posto.

Gospodarstvo istočne Azije, koja uključuje Kinu, porast će ove godine 7,4 posto i usporiti na 5,1 posto.

Jugoistočna Azija trebala bi ove godine zabilježiti stopu rasta od 4,4 posto, a u 2022. aktivnosti bi trebale ubrzati na 5,1 posto.

Gospodarstvo srednje Azije porast će ove godine 3,4 posto, te blago ubrzati u 2022., na četiri posto. Najskromniji rast u ovoj godini ADB predviđa pacifičkoj regiji, po stopi od 1,4 posto. Iduće godine aktivnosti bi trebale snažno ubrzati, na 3,8 posto.

Tagovi: Azijska razvojna banka, azijska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE