GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aktivnosti u industriji eurozone potonule u ožujku zbog koronavirusa

Aktivnosti u industriji eurozone potonule u ožujku zbog koronavirusa
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone snažno su pale u ožujku, odražavajući urušavanje proizvodnje zbog pandemije koronavirusa koja je prekinula globalne lance opskrbe, izvijestila je u srijedu londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) IHS Markita pao je u ožujku za 4,7 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 44,5 bodova, čime je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu podataka neznatno snizila početnu procjenu njegove vrijednosti.

Novi je podatak najslabiji od sredine 2012. godine kada je u eurozoni bjesnila kriza. Također je znatno ispod 50 bodova, granice koja dijeli rast od pada aktivnosti.

Vlade su na cijelom području eurozone zatvorile tvornice, trgovine i škole, što je razorilo potražnju za dobrima jer zabrinuti potrošači smanjuju potrošnju i zatvaraju se u svoje domove.

"Čak ni potonuće PMI-ja na najnižu razinu u sedam i pol godina ne odražava u potpunosti razmjere pada u industriji jer njegova vrijednost uključuje i pokazatelj kašnjenja u lancima nabave, koji je bio pozitivan", upozorio je glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.

"Kašnjenje opskrbe obično se tumači kao znak rastuće potražnje, ali trenutno su gotovo rekordna kašnjenja naznaka prekida lanaca opskrbe u cijelom svijetu", objasnio je Williamson.

Urušavanje potražnje očituje se u padu indeksa novih narudžbi na najnižu razinu u 11 godina. Pad je pak najveći u 23-godišnjoj povijesti Markita.

Potonuo je i pokazatelj očekivanja proizvodnje u predstojećem razdoblju, što se očituje i u valu otkaza.

"Zatvaranja kompanija, ograničenje kretanja i rastuća nezaposlenost vjerojatno će imati do sada neviđeni utjecaj na potrošnju u cijelom svijetu i razoriti potražnju za širokim spektrom proizvoda", procjenjuje Williamson.

"Izuzetak će biti proizvodnja hrane i farmaceutskih proizvoda, ali u drugim bi područjima veliki dio proizvodnje mogao zabilježiti pad kakvog do sada nismo vidjeli", dodao je glavni ekonomist Markita.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit, PMI index, indeks menadžera nabave
PROČITAJ I OVO
Aladrović: Pada nezaposlenost, raste zaposlenost
TRŽIŠTE RADA
Aladrović: Pada nezaposlenost, raste zaposlenost

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je u ponedjeljak kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.

Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
ZADUŽIVANJE
Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
BEOGRAD - Javni dug Srbije uvećan je 370 miliona evra u odnosu na kraj 2019. na 24,7 milijardi evra.
Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
PROCJENE
Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
LJUBLJANA - Oporavak određenih aktivnosti nakon epidemije covida-19 bit će vrlo spor, dok se s druge strane otvaraju nove mogućnosti za određene industrije, ističe Banka Slovenije.
Vučić: Za godinu i pol dana preteći ćemo Hrvatsku po BDP-u
OČEKIVANJA
Vučić: Za godinu i pol dana preteći ćemo Hrvatsku po BDP-u
“Prestići ćemo Hrvatsku mnogo brže nego što smo očekivali”, rekao je Vučić.
Aladrović najavljuje skraćenje radnog vremena
NAJAVE
Aladrović najavljuje skraćenje radnog vremena
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV rekao je da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE