GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u listopadu

Aktivnosti u industriji eurozone snažno porasle u listopadu
EUROZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 14:25
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u listopadu najsnažnije u nešto više od dvije godine, prateći snažan rast potražnje, izvijestila je u ponedjeljak tvrtka Markit, upozorivši ipak da će održivost oporavka ovisiti o kućanstvima i tržištima rada.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone porastao je u listopadu za 1,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, na 54,8 bodova, najvišu razinu u nešto više od dvije godine, utvrdila je londonska tvrtka, blago podigavši početnu procjenu.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

“Strojevi su u industriji eurozone u listopadu radili punom parom, knjige narudžbi rasle su tempom kakav smo rijetko imali prilike gledati u prethodna dva desetljeća", konstatirao je glavni poslovni ekonomist Markita.

Priljev novih narudžbi odražava snažniju domaću i vanjsku potražnju, bilježe u Markitu, napominjući da su nove izvozne narudžbe porasle najsnažnije od veljače 2018. godine.

Najsnažnije su rasle aktivnosti u sektoru investicijskih dobara a najslabije u sektoru potrošačkih dobara.

Među vodećim gospodarstvima eurozone daleko najbrži rast aktivnosti bilježila je Njemačka, u Španjolskoj njihov je rast bio stabilan a u Francuskoj umjeren.

“Uvjerljivo najbolji rezultat Njemačke u velikoj mjeri odražava rast potražnje u posljednje vrijeme", objašnjava Williamson.

Narudžbe automobila, poslovne opreme i strojeva snažno su porasle zahvaljujući oživljavanju svjetskog gospodarstva nakon lockdowna, što je posebno išlo na ruku njemačkim proizvođačima, napominje.

Nasuprot tome, nove narudžbe potrošačkih dobara gotovo su zamrle u listopadu a njihov je izvoz čak ponovo krenuo silaznom putanjom, zbog viših stopa zaraze covidom 19, oslabljenih tržišta rada i prigušenog raspoloženja potrošača, dodaje poslovni ekonomist Markita.

„Obnovljena slabost kompanija okrenutih potrošačima podsjeća da će, iako proizvodnja u cjelini za sada cvjeta, održivost oporavka ovisiti o normalizaciji ponašanja kućanstava i o jačanju tržišta rada“, zaključio je Williamson.

"Čini se da ćemo na to još morati neko vrijeme pričekati, s obzirom na drugi val zaraze koronavirusom", zaključio je.

Poslovni čelnici u industriji i dalje su optimistični u procjenama za predstojećih 12 mjeseci, posebno oni u Italiji i Njemačkoj, utvrdili su u Markitu.

Tagovi: Aktivnosti u industriji eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE