GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Oni koji odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj

Aladrović: Oni koji odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 19:56
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je do kakvih su zaključaka došli po pitanju mjera za pomoć oporavka gospodarstva za svibanj i lipanj.

"Za svibanj smo govorili o sitnoj korekciji uvjeta. Bitno je da za svibanj i lipanj imamo konsenzus, a sama formalizacija će biti predmet sjednice upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a do tada će se definirati kriteriji za mjere. Postignuta visoka razina kompromisa za sve teme, dijalog je neupitan i svi se borimo da bi ekonomski krizu što lakše prevladali", rekao je Aladrović.

Kazao je kako je prema onome što je predstavljeno za mjere pomoć vezana za četiri sektora koja su izrazito izložena i koji možda formalno mogu obavljati aktivnosti, ali im je realno otežano obavljati ih. Ako tvrtke iz drugih sektora imaju takve probleme, prema svima koji ne mogu pokazati pad aktivnosti u sektorski u tom nivou će se također postupati s određenim mjerama", rekao je Aladrović.

Kazao je kako će se drugačije rješavati problemi onih koji svoju poslovnu ili gospodarsku aktivnost ne mogu odvijati na razini prošle godine, ukoliko to ima veze s koronavirusom. Kazao je i kako se, kada su u pitanju doprinosi za te sektore, radi o oslobađanju od doprinosa, za one koji ispunjavaju kriterije za lipanj.

"Fiskalne odgode i otpise rješavat ćemo kroz par dana. U kriterijima HZZ-a za srednje i velike tvrtke ćemo staviti da je važan pad prihoda od 20 i više posto, kao dokaz za korištenje mjera i zabranu isplate dividendi i dobit do kraja godine, jer smatramo da nije oportuno ne koristiti zadržanu dobit i očekivati dobit. Mislim da je to odgovorno poslovanje onih koji to ne čine. Ako netko to učini, onda ostavljamo mogućnost da oni koji isplate dividendu mogu vratiti pomoć koju du dobili. Ako odluče isplatiti dobit nemaju pravo na potporu za svibanj", kazao je Aladrović.

Tagovi: Josip Aladrović, potrpe za očuvanje radnih mjesta
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE