GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Prijedlog Vlade je da veći dio nedjelja bude neradan

Aladrović: Prijedlog Vlade je da veći dio nedjelja bude neradan
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 13:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u ponedjeljak da će Vladin prijedlog na današnjem sastanku sa sindikatima biti da jedan dio nedjelja bude radan, a veći dio neradan.

"Danas ćemo sjesti sa sindikatima da na neki način utvrdimo stavove oko rada trgovina nedjeljom, da vodimo koja su očekivanja što se tiče strane sindikata. Naš generalni stav je da nedjelja bude neradna, ali s druge strane osim tog svjetonazorskog, civilizacijskog ili kako god ga nazvali, parametra, moramo uvažavati i ekonomske parametre, moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo i moramo pokušati naći kompromis", rekao je Aladrović nakon potpisivanja Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Prijedlog Vlade bit će da jedan dio nedjelja bude radni, a da veći dio nedjelja bude neradno.

"Sada je tu pitanje dogovora, pregovora, stavova pojedinih sindikata, no to ćemo vidjeti već danas u kojem smjeru možemo ići dalje s raspravom", kaže Aladrović koji, ukoliko približe svoje stavove, očekuje da do kraja godine dođu "do suvislog rješenja".

Smatra da je moguće donijeti rješenje s obzirom na Ustavni sud koji je već dvaput rušio zakone o zabrani rada nedjeljom.

"Mislim da je moguće. Imali smo povijest rada nedjeljom što se tiče Ustavnog suda, ali vjerujem da ćemo naći optimum da sve to može funkcionirati i pravno biti posloženo onako kako bi trebalo", rekao je Aladrović koji je za petak najavio i sastanak s poslodavcima i sindikatima o Zakonu o radu.

Istaknuo je i da Vlada odluku o neradnoj nedjelji ne dovodi u korelaciju s odlukom Ustavnog suda, koji je proglasio neustavnom odluku o zabrani rada nedjeljom, koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vezano za liječnike i medicinske sestre kojima nisu isplaćeni prekovremeni, rekao je da to nije domena ministra rada tako da nije mogao reći o čemu se radi. Drži pak da "nakon onih posljednjih odluka koje smo imali, ne bi trebalo biti problema s isplatom".

Upoznat je sa slučajem Brodotrogira gdje radnici nisu dobili plaće dva mjeseca, no ističe da se to pitanje generalno rješava u ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te očekuje se da će doći do određenog rješenja u tom kontekstu.

"Imamo Agenciju uza osiguranje radničkih tražbina, ako bude potrebno - reagirat ćemo i u tom smjeru. Generalno rješenje brodogradnje je kompleksno, u okviru toga vjerujem da će se pronaći rješenje", dodao je Aladrović.

Tendencioznom je ocijenio izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je u povodu afere Janaf izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

"Predsjednik je tu izrazio direktno vjerojatno vlastiti stav. Mi vjerujemo u institucije države i vjerujemo da znaju što rade i da je sve što su radili imalo smisla", rekao je Aladrović. Vjeruje da će DORH, policija i svi koji su uključeni u taj dio represivnog aparata ispitati o čemu se radi i eventualno utvrditi odgovornost.

Tagovi: Josip Aladrović, neradna nedjelja, rad nedjeljom
PROČITAJ I OVO
Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
SNAŽAN RAST
Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
CIJENE
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
ZAGREB - Godina korone donijela je blago smanjenje razine potrošačkih cijena i usluga u Hrvatskoj u odnosu na prosječne vrijednosti u Europskoj uniji, sa 71 posto prosjeka EU u 2019. na 69 posto u 2020. godini, piše u srijedu Večernji list.
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
OPTIMIZAM
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
BRUXELLES - Povjerenje europskih potrošača ojačalo je u lipnju, peti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od 2018. godine, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.
EK odobrio talijanski plan oporavka
ZELENO SVJETLO
EK odobrio talijanski plan oporavka
BRUXELLES - Italija je dobila zeleno svjetlo Europske komisije za svoj plan oporavka koji bi trebao potaknuti rast gospodarstva oslabljenog pandemijom koronavirusa, rekao je u utorak premijer Mario Draghi.
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
PORAZNO
Kupovna moć rasla jedan posto, no Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija članica EU
ZAGREB - Hrvatska se 2020. spustila na 64 posto vrijednosti prosječnog BDP-a EU po glavi stanovnika u odnosu na 65 posto u 2019., te je time zacementirala status druge najsiromašnije članice EU u društvu s Grčkom, odmah iza Bugarske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE