GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Razmišljamo o državnom minimalcu i u lipnju, ali ne za sve

Aladrović: Razmišljamo o državnom minimalcu i u lipnju, ali ne za sve
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 07:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kaže kako možemo biti iznimno zadovoljni s načinom na koji se nosimo s trenutnom krizom u vezi nezaposlenosti.

Komentirao je današnji prosvjed poduzetnika i što će vlada učiniti po pitanju njihovih zahtjeva.

"Što se tiče samih mjera, dugo već komuniciramo što je učinjeno i što ćemo učiniti u budućnosti. Podsjetio bih da smo do sada isplatili tri i pol milijarde kuna samo na ime očuvanja radnih mjesta, pred nama je još mjesec svibanj, možemo očekivati da ćemo još za pola milijuna radnika za svibanj, u lipnju dovršiti tu mjeru. Čuli smo danas niz zahtjeva, no moramo biti objektivni i reći u kojem obimu ih mi možemo zadovoljiti. Iz konteksta javnih financija ova mjera za očuvanje radnih mjesta je izrazito izdašna. Polučila je dobre rezultate i ono što razmatramo i o čemu razgovaramo je i produženje mjere za šesti mjesec s isplatom u srpnju, no samo za uzak segment najpogođenijih", kaže Aladrović za RTL.

Navodi kako je potrebna svijest o ograničenosti javnih financija.

"Nemamo više prostora za pomoć kakva je dosad bila", rekao je.

Vlada pregovara i sa sindikatima državnih i javnih službi, a nakon današnjeg sastanka dojam je da su blizu dogovora. Aladrović se nada pozitivnom odgovoru sindikata.

"Pruženo je obostrano zadovoljstvo kroz ono što smo ponudili i o čemu smo razgovarali. Jasno smo iskomunicirali sindikatima što očekujemo od njih i njihovog članstva. Možemo imati dojam da je pozitivno prihvaćeno, ali nastavak je u srijedu kada očekujem da ćemo okončati pregovore. Radi se o suspenziji određenog povećanja plaća, no kad se, naravno, steknu uvjeti, ta osnovica će rasti od prvog dana sljedeće godine. Otvorili smo neke modele što se tiče samog regresa, čija isplata je nesporna, ali da on bude usmjeren prema domaćoj potrošnji. Vidjet ćemo odgovor sindikata, ali ja se iskreno nadam pozitivnom odgovoru, odnosno sporazumu koji će pokazati da i sindikati državnih i javnih firmi pokazuju određenu razinu empatije prema privatnom sektoru koji je u nešto nepovoljnijoj poziciji", rekao je Aladrović na RTL-u.

Tagovi: Josip Aladrović, državni minimalac, minimalac, nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto
OŠTAR PAD
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 36,8 posto na godišnjoj razini, uglavnom pod pritiskom pandemije koronavirusa, objavio je u petak mađarski Središnji statistički ured (KSH) u svojoj procjeni.

EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZARADE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZAGREB - Nitko u Hrvatskoj za puno radno vrijeme ne bi smio zarađivati manje od 4425 kuna bruto, proizlazi iz inicijative Europske komisije o osiguranju pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE