GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianzovo Izvješće o globalnom bogatstvu za 2021. godinu: Štednja od kuće

Allianzovo Izvješće o globalnom bogatstvu za 2021. godinu: Štednja od kuće
BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 10:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Danas je Allianz predstavio dvanaesto izdanje svojeg Izvješća o globalnom bogatstvu, koje stavlja pod mikroskop imovinu i dugove kućanstava u gotovo 60 zemalja.

Ušteđeno u krizi

Godina 2020. bila je godina golemih oprečnosti. Pandemija bolesti COVID-19 uništila je miliju-ne života i sredstava za život, a svjetsko je gospodarstvo potonulo u najveću recesiju od Dru-goga svjetskog rata. Istodobno su monetarne i fiskalne politike mobilizirale nezamislive svote kako bi podržale gospodarstvo, tržišta i ljude. U tome su bile uspješne: prihodi su stabilizirani, a burze su se brzo oporavile. Uz takve pozitivne okolnosti, bogatstva kućanstava uspjela su pregrmjeti krizu izazvanu pandemijom bolesti COVID-19: Globalna financijska imovina po-većala se za 9,7 % u 2020. te prvi put dosegnula magičnih 200 bilijuna eura.

Ušteđevina je bila glavni pokretač: Budući da su zatvaranja drastično smanjila prilike za pot-rošnju, pojavio se globalni fenomen „prisilne štednje“. Svježa je ušteđevina skočila za 78 % na 5,2 bilijuna eura u 2020., što je apsolutni rekord. Priljevi u bankovne depozite – osnovna opcija prisilne ušteđevine, kojom se nepotrošeni dohodak jednostavno ostavlja na bankovnom raču-nu – gotovo je utrostručen (+187 %). Bankovni depoziti činili su pola ili više svježe ušteđevine na svim uključenim tržištima. To je rezultiralo time da su bankovni depoziti diljem svijeta prvi put rasli po dvostrukoj stopi od 11,9 %; prethodna najveća stopa rasta bila je 8 % za financij-ske krize 2008. Dok su vrijednosni papiri klase imovine – potaknuti jakim burzama – narasli za 10, 9 %, sredstva osiguravateljskih i mirovinskih fondova imala su mnogo slabiji rast, od tek 6,3 %.

Cijepljeni
Unatoč sporijem početku, unatoč stalnim uskim grlima u svjetskoj trgovini i unatoč tomu što su novi sojevi virusa nametali nove restrikcije, globalni BDP snažno će porasti u 2021., a pok-renut će ga kampanja cijepljenja koja će omogućiti gospodarstvima da se ponovno otvore i vrate se (djelomično) u normalu. Štoviše, labave monetarne politike i velikodušna fiskalna potpora ostat će na snazi. Ishod za štediše diljem svijeta? Osim bilo kakvih većih korekcija na burzi, 2021. bi trebala biti još jedna dobra godina za štediše, s ukupnim globalnim rastom fi-nancijske imovine od oko 7 %.

„Glavni su brojevi vrlo impresivni“, izjavio je Ludovic Subran, glavni ekonomist Allianza. „No trebali bismo kopati malo dublje. Većina kućanstava zapravo nije štedjela, nego je jednostav-no stavila svoj novac sa strane. Sav taj neiskorišten novac na bankovnim računima samo je protraćena prilika. Umjesto toga, kućanstva bi trebala uložiti u svoje mirovine i prelazak na obnovljive izvore energije te tako omogućiti društvu da ovlada izazovima koji nas očekuju, poput klimatskih i demografskih promjena. Počnu li s vremenom kućanstva ponovno trošiti ili ulagati taj novac, bojim se da će on završiti u ‘osvetničkoj potrošnji’ i da će tako samo pogo-dovati inflaciji. Prijeko nam je potrebna nova ‘kultura štednje’.”

Dugi COVID
U 2020. financijska je imovina na tržištima u nastajanju (+13,9 %) opet rasla brže nego na razvijenim tržištima (+10,4 %) te se tako poslije tri godine vratila na poznate uzorke rasta. Re-zultat toga jest da se jaz između bogatih i siromašnih zemalja ponovno ponešto smanjio. Sto-ga se čini da je na neko vrijeme zaustavljen preokret trenda ponovnog udaljavanja siromašni-jih zemalja od bogatijih, koji smo dijagnosticirali lani. No još je (previše) prerano da proglasimo čistu situaciju. Iako su mnoge zemlje u razvoju imale dobar uspjeh u prvoj godini pandemije, postoje naznake da bi dugotrajne posljedice i izazovi – od nedovoljne procijepljenosti i rekonfi-guriranih lanaca opskrbe do digitalnih transformacija i prelaska na obnovljive izvore energije – primarno mogli utjecati na siromašnije zemlje.

Isto se može reći i za nacionalnu raspodjelu bogatstva. Dok se nacionalni srednji sloj posljed-njih godina smanjio jer je njihov udio u ukupnome nacionalnom bogatstvu u mnogim zemlja-ma opao, barem 2020., čini se da su se neizmjerni socijalni transferi uspješno suprotstavili daljnjem udaljavanju od bogatih slojeva. No ta sretna okolnost možda ne potraje kad istekne državna potpora i kad se ponovno počnu osjećati izravni učinci krize – gubitak milijuna radnih mjesta. Štoviše, kriza je dovela i do znatnog pogoršanja školskog obrazovanja. Stoga je vrlo vjerojatno da će kriza zbog pandemije bolesti COVID-19 još više učvrstiti društvenu nepokret-ljivost. Postupno nestajanje srednjeg sloja samo je privremeno zaustavljeno.

„Pandemija je mnogo veći izazov za siromašnije zemlje”, prokomentirala je Patricia Pelayo Romero, suautorica izvješća. „Vrlo je vjerojatno da će bolest COVID-19 priječiti gospodarski razvoj u toj skupini zemalja mnogo dulje nego na razvijenim tržištima. No pravi će izazov doći poslije: Te će se zemlje naći u postpandemijskom svijetu koji će im uvelike otežati da iskažu svoje komparativne prednosti na provjeren način, ako uzmemo u obzir trajne promjene u teh-nologijama, politici i načinima života. To postupno zatvaranje globalnog jaza u bogatstvu, koje je obilježilo posljednja desetljeća, više se neće moći uzimati zdravo za gotovo.”

Hrvatska: Solidan rast financijske imovine od 5,3 %
Bruto financijska imovina hrvatskih kućanstava porasla je za 5,3 % u 2020. godini. Glavni su pokretač bili bankovni depoziti, koji čine gotovo polovicu sve financijske imovine, koji su na-rasli za 7,2 %, što je najveće povećanje od 2008. To je potaknuto rekordnim priljevima svježih ušteđevina koji su u 2020. skočili za 118 %. Drugi veliki pobjednik 2020. bila su sredstva osi-guravateljskih i mirovinskih fondova, koja su porasla za 8,3 %, djelomično zahvaljujući kama-tnim stopama u padu. Vrijednosnice su pak opale za 3,4 %, što odražava loš učinak hrvatske burze i činjenicu da hrvatski štediše – u usporedbi s većinom susjednih zemalja – izbjegavaju ulaganja u tržišta kapitala.

Obveze su se povećale za samo 2,7 %, manje od polovice povećanja prethodne dvije godine. Kako se ekonomska proizvodnja u 2020. smanjila, omjer duga (obveze u % BDP-a) skočio je na 41 %, što je četvrti najviši omjer u regiji poslije onih Slovačke (51 %), Estonije (46 %) i Če-ške (42 %). Na kraju, neto financijska imovina porasla je za 6,3 %. S neto financijskom imo-vinom po stanovniku od 12 510 eura, Hrvatska na ljestvici najbogatijih zemalja zauzima 32. mjesto (financijska imovina po stanovniku, vidi tablicu za prvih 20). Tako je Hrvatska šesta najbogatija zemlja u regiji, zauzevši mjesto ispod Slovenije (25.), Češke (26.), Estonije (27.), Mađarske (30.) i Litve (31.) – ali prilično iznad Bugarske (35.), Poljske (37.), Slovačke (38.) i Rumunjske (40.). Budući da su mnoge europske zemlje poput Italije, Francuske, Belgije i Ve-like Britanije dramatično pale na ljestvici od 2000., prvih deset zemalja nije kao 2000.: sad su to pretežno skandinavske i azijske zemlje – no SAD i Švicarska i dalje su nadmoćno u vrhu.

Tagovi: Ludovic Subran, Allianzovo Izvješće o globalnom bogatstvu, Allianz, štednja
PROČITAJ I OVO
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća za svibanj 8.863 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE