GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Poslovanje u 2021. se poboljšalo, dobro krenula i 2022., ali briga zbog rata

AmCham: Poslovanje u 2021. se poboljšalo, dobro krenula i 2022., ali briga zbog rata
POSLOVNO OKRUŽENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 12:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzeća-članovi Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) poslovno okruženje u Hrvatskoj većinom smatraju usporedivim s drugim zemljama srednjoistočne Europe, za 2021. drže da je donijela poboljšanje u odnosu na 2020. što se nastavilo i u 2022., no brine ih neizvjesnost zbog rata Ukrajini.

Istaknuto je to uz ostalo na predstavljanju redovnog istraživanja AmChama o poslovnom okruženju u Hrvatskoj u kojemu je sudjelovalo 149 članova uprava poduzeća-članova.

Istraživanje je provedeno od 16. prosinca 2021. do 2. veljače 2022., prije početka rata u Ukrajini.

Iskustvo poslovanja u Hrvatskoj dobrim ili vrlo dobrim ocijenilo je 61 posto ispitanih, a u usporedbi s drugim zemljama u regiji samo 11 posto poduzeća je reklo da je bolje u Hrvatskoj, dok ih 35 posto to smatra lošijim, a 54 posto usporedivim.

"Puno je upitnika oko trajanja tog rata i sigurnosne situacije. Za sada još nema velikih naznaka da će to negativno utjecati na turističku sezonu, što je važno za Hrvatsku, pa i za Coca Colu, ali ako ratna situacija potraje bit će svima teško i pitanje je kakva će biti kupovna moć, opskrbni i distributerski lanci i drugo", kazala je glavna direktorica Coca Cola HBC i predsjednica Vijeća upravitelja AmChama Ruža Tomić Fontana.

Što se tiče poslovanja u 2021., iznijela je da je 73 posto ispitanika reklo da se poboljšalo u odnosu na 2020., a 48 posto da je povećalo zapošljavanje.

"Prošla godina bila je dobra i zbog učinaka turizma, koji su u Hrvatskoj bili bolji nego u konkurentskim zemljama, a došlo je i do oporavka kanala ugostiteljstva uslijed smirivanja pandemije, što se nastavilo sve do ožujka. No, sve nas brine neizvjesnost oko rata kao i povećanje cijena svih inputa u proizvodnji - od sirovina i energenata do materijala za pakiranje i drugih. To će neminovno utjecati na rast troškova kod partnera u distribuciji, a to su veliki troškovi", poručila je Tomić Fontana.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić naglasila je da je 44 posto ispitanih u istraživanju reklo kako vidi poboljšanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj zadnjih pet godina, ali i iste probleme i ograničenja poslovanja, prije svega nedostatak odgovarajuće radne snage, oporezivanje rada te (sporo) pravosuđe i administraciju.

Dobrim ocjenjuje što je 82 posto poduzeća u istraživanju naznačilo da u iduće tri godine u Hrvatskoj planira širenje, a 69 posto i nova zapošljavanja, dok ih 66 posto razmišlja da nakon pandemije omogući radnicima neke oblike fleksibilnog rada poput od kuće.

"Oporavak u 2021. još nije postignut u cijelosti, ali su svi poslovali bolje i s većim očekivanjima ušli u 2022., no zbog Ukrajine i cijena, posebno energenata, dolazi do određenog umanjenja optimizma. Troškovi svima rastu, dolazi do kašnjenja isporuka i nabave, pa i nestašica i teško je bilo što za sada prognozirati", istaknula je Doko Jelušić.

Istraživanje je pokazalo i hrvatske prednosti za poslovanje, poput članstva u EU-u, kao i potencijala za turistički razvoj i geostrateškog položaja.

Član Uprave i generalni direktor hrvatske podružnice švicarke građevinske kompanije Teknoxgroup Miodrag Matijaca na predstavljanju istraživanja kazao je da je za njih 2021. bila bolja od 2020. jer se građevinsko tržište oporavlja, kao i da su u 2022. dobro krenuli.

"Za sada još stvari idu dobro, a glavni problem koji se može dogoditi je s opskrbom za aktivnosti u građevinskom sektoru", kazao je Matijaca.

Tagovi: AmCham, hrvatsko gospodarstvo, Coca Cola HBC, Ruža Tomić Fontana
PROČITAJ I OVO
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE