GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Poslovno okruženje u Hrvatskoj bolje, ali u odnosu na regiju zaostajemo

AmCham: Poslovno okruženje u Hrvatskoj bolje, ali u odnosu na regiju zaostajemo
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 14:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uvjeti poslovanja u Hrvatskoj bolji su nego lani, no u odnosu na regiju zaostaju, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati istraživanja Američke gospodarske komore (AmCham) o poslovnom okruženju u Hrvatskoj.

"Iako znatan dio ispitanika iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje prosječnim u usporedbi s 2018. godinom, primjećuje se rast pozitivnog iskustva poslovanja u Hrvatskoj koje u 2019. iznosi 49 posto, kao i smanjenje negativnog iskustva. Također, 52 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina", rekla je izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić predstavljajući rezultate istraživanja provedenog među članovima uprava 111 kompanija u razdoblju od 16. prosinca 2019. do 13. veljače 2020. godine.

Istraživanje je pokazalo da je 67 posto ispitanika dalo pozitivnu ocjenu poslovanja u protekloj godini, dok je njih 55 posto povećalo broj zaposlenika.

"Najave za budućnost su također dobre. Oko 80 posto kompanije planira daljnju ekspanziju u Hrvatskoj, dok svega dva posto planira određenu kontrakciju poslovanja", rekla je Doko Jelušić, dodajući kako oko 71 posto kompanija planira dodatna zapošljavanja u iduće tri godine.

No, istraživanje je pokazalo da, unatoč napretku, Hrvatska zaostaje u odnosu na zemlje regije.

"Iako se vide određeni pozitivni pomaci u ocjeni poslovnog okruženja u Hrvatskoj, usporedba sa zemljama srednje i istočne Europe pokazuje da polovina ispitanika ocjenjuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj lošijima od ostalih zemalja srednje i istočne Europe, a svega 13 posto ih smatra boljima", izjavila je predsjednica Vijeća upravitelja AmChama Ruža Tomić Fontana.

Kao tri glavna ograničavajuća faktura u poslovanju svojih poduzeća u prošloj godini ispitanici su istaknuli oporezivanje rada te nedostatak odgovarajuće radne snage i visoko porezno opterećenje poslovanja.

"U proteklih nekoliko godina imali smo prilike vidjeti četiri kruga poreznih reformi. Ono što nas je donekle začudilo je to da je oporezivanje rada ponovno visoko na listi ograničavajućih faktora poslovanja u Hrvatskoj", rekla je Doko Jelušić.

Treba voditi računa o tome da su i druge zemlje radile na svom poslovnom okruženju, ističe Doko Jelušić, navodeći kako primjerice Rumunjska i Bugarska imaju oporezivanje rada od oko 10 posto, Češka od 20 do 23 posto, Slovačka 19 do 25 posto. Te su zemlje prilično konkurentnije u odnosu na Hrvatsku, koja u ovom trenutku ima početnu stopu poreza na dohodak od 24 posto, a nakon toga i onu višu od 36 posto na iznose veće od 48 tisuća eura godišnje, podsjetila je.

Kao najveće nedostatke uvjeta poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi s državama srednje i istočne Europe ispitanici su istaknuli malo tržište, razinu oporezivanja te sporost administracije.

AmCham okuplja više od 250 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih poduzeća koja zapošljavaju više od 88 tisuća ljudi u Hrvatskoj.

Tagovi: AmCham, poslovno okruženje, Ruža Tomić Fontana,uvjeti za poslovanje, Andrea Doko Jelušić
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE