GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali

AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 14:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.

Oporavak privrede Srbije podstakli su fiskalni i monetarni stimulansi, ublažavanje epidemioloških mera, ali i oporavak svetske privrede, uz povoljnije odnose izvoznih i uvoznih cena, zaključak je okruglog stola na kome su učestvovali profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić i Zoran Petrović, predsednik AmCham-a.

„U 2021. godini privreda Srbije bi mogla da ostvari rast od 5% - 6%, spoljna trgovina rast od oko 10%, ali se u narednim kvartalima očekuje i rast spoljnog deficita. Istovremeno, strane direktne investicije će verovatno biti nešto niže nego prošle godine, inflacija će rasti tokom prve polovine godine, a javni dug će preći 60% BDP-a. – istakao je profesor Arsić i dodao:

„Fiskalna pozicija Srbije je održiva, a ostaće održiva i nakon realizacije planiranog deficita 2021. godine. Javni dug će verovatno preći 60% BDP-a zbog čega je neophodno da se u narednoj godini fiskalni deficit smanji na 2-3% BDP-a. Pozitivno je što je planiran visok rast javnih investicija u ovoj godini, ali je potrebno da se unapredi efikasnost javnih investicija u svim fazama njihove realizacije.“

„AmCham je tokom aprila sproveo anketu među kompanijama članicama koja pokazuje optimistične prognoze za rast srpske privrede. Optimizam članica AmCham-a za ovu godinu se ogleda u činjenici da je njih gotovo dve trećine ostvarilo ili prebacilo planove za prvi kvartal tekuće godine.“ – izjavio je Zoran Petrović, predsednik AmCham-a. Što se tiče zapošljavanja, optimizam ne jenjava, jer 37 % planira da zaposli nove ljude, dok 57% planira da ostane na nivou od prošle godine. Dodatno, čak 65% kompanija smatra da će ostvariti rast poslovanja i u odnosu na 2019, ali i 2020. godinu.

„Da bismo naša optimistična očekivanja uspešno i sproveli u delo apsolutni preduslovi za to su unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i smanjenje korupcije uz unapređenje transparentnosti zakonodavnog procesa, a posebno praćenje primene propisa i merenja njihovog efekta.“ – zaključio je Petrović.

Kada su investicije u pitanju, AmCham članice su opreznije u odnosu na istraživanje sprovedeno u septembru 2020. – tada je 75% njih planiralo nove investicije, dok se sadašnja brojka spustila na 45%. Konačno, 67% kompanija smatra da treba da olakšaju proces vakcinacije za zaposlene koji to žele, a istovremeno 62% kompanija smatra da mogu biti od pomoći tako što će povećati informisanost zaposlenih o vakcinaciji.

Tagovi: AmCham, srpska privredna, srpska ekonomija, Zoran Petrović
PROČITAJ I OVO
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
DOBRE VIJESTI
Plenković: Hrvatska uskoro dobiva više od 800 milijuna eura za NPOO
ATENA - Hrvatska će uskoro dobiti više od 800 milijuna eura za početak provedbe projekata iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), najavio je premijer Andrej Plenković nakon susreta s predsjednicom Europske komisije Ursule von der Leyen u petak u Ateni.
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.
Hrvatska ima najvišu inflaciju od travnja 2013.
INFLACIJA
Hrvatska ima najvišu inflaciju od travnja 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su porasle 3,1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije još od travnja 2013. kada je iznosila 3,3 posto te ubrzanje inflacije u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Kina želi ući u pacifički trgovinski savez CPTPP
AMBICIJE
Kina želi ući u pacifički trgovinski savez CPTPP
PEKING - Kina je podnijela zahtjev za pridruživanjem Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP), objavilo je ministarstvo trgovine.
Savjet HNB-a: Očekuje se rast BDP-a u trećem tromjesečju na kvartalnoj razini
OČEKIVANJA
Savjet HNB-a: Očekuje se rast BDP-a u trećem tromjesečju na kvartalnoj razini
ZAGREB - Nakon stagnacije u drugom tromjesečju 2021. u odnosu na prvi kvartal ove godine, očekuje se da će gospodarska aktivnost na kvartalnoj razini ponovo porasti u trećem tromjesečju zbog jačanja turističke aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE