GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali

AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 14:44
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.

Oporavak privrede Srbije podstakli su fiskalni i monetarni stimulansi, ublažavanje epidemioloških mera, ali i oporavak svetske privrede, uz povoljnije odnose izvoznih i uvoznih cena, zaključak je okruglog stola na kome su učestvovali profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić i Zoran Petrović, predsednik AmCham-a.

„U 2021. godini privreda Srbije bi mogla da ostvari rast od 5% - 6%, spoljna trgovina rast od oko 10%, ali se u narednim kvartalima očekuje i rast spoljnog deficita. Istovremeno, strane direktne investicije će verovatno biti nešto niže nego prošle godine, inflacija će rasti tokom prve polovine godine, a javni dug će preći 60% BDP-a. – istakao je profesor Arsić i dodao:

„Fiskalna pozicija Srbije je održiva, a ostaće održiva i nakon realizacije planiranog deficita 2021. godine. Javni dug će verovatno preći 60% BDP-a zbog čega je neophodno da se u narednoj godini fiskalni deficit smanji na 2-3% BDP-a. Pozitivno je što je planiran visok rast javnih investicija u ovoj godini, ali je potrebno da se unapredi efikasnost javnih investicija u svim fazama njihove realizacije.“

„AmCham je tokom aprila sproveo anketu među kompanijama članicama koja pokazuje optimistične prognoze za rast srpske privrede. Optimizam članica AmCham-a za ovu godinu se ogleda u činjenici da je njih gotovo dve trećine ostvarilo ili prebacilo planove za prvi kvartal tekuće godine.“ – izjavio je Zoran Petrović, predsednik AmCham-a. Što se tiče zapošljavanja, optimizam ne jenjava, jer 37 % planira da zaposli nove ljude, dok 57% planira da ostane na nivou od prošle godine. Dodatno, čak 65% kompanija smatra da će ostvariti rast poslovanja i u odnosu na 2019, ali i 2020. godinu.

„Da bismo naša optimistična očekivanja uspešno i sproveli u delo apsolutni preduslovi za to su unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i smanjenje korupcije uz unapređenje transparentnosti zakonodavnog procesa, a posebno praćenje primene propisa i merenja njihovog efekta.“ – zaključio je Petrović.

Kada su investicije u pitanju, AmCham članice su opreznije u odnosu na istraživanje sprovedeno u septembru 2020. – tada je 75% njih planiralo nove investicije, dok se sadašnja brojka spustila na 45%. Konačno, 67% kompanija smatra da treba da olakšaju proces vakcinacije za zaposlene koji to žele, a istovremeno 62% kompanija smatra da mogu biti od pomoći tako što će povećati informisanost zaposlenih o vakcinaciji.

Tagovi: AmCham, srpska privredna, srpska ekonomija, Zoran Petrović
PROČITAJ I OVO
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
OBEĆANJA
Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su u prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile milijardu i 413 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE