GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AmCham upozorava: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj ispod jedan posto BDP-a

AmCham upozorava: Izravna strana ulaganja u Hrvatskoj ispod jedan posto BDP-a
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 17:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izravna strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo lani su iznosila 3,8 milijardi eura i manja su od jedan posto BDP-a, dok u razvijenijim državama ona iznose od dva do tri posto BDP-a, rečeno je u utorak na konferenciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) o izravnim stranim ulaganjima.

Na konferenciji nazvanoj "FDI kao prilika za oporavak gospodarstva", Branko Žibret iz konzultantske tvrtke Kearney rekao je da se nakon razdoblja covida investicije globalno popravljaju, što se vidi i u Hrvatskoj, ali je razina izravnih stranih ulaganja niža u odnosu na razvijenije zemlje.

"U Hrvatskoj također vidimo porast investicija nakon razdoblja covida", rekao je Žibret, dodavši međutim da razina stranih investicija koje ulaze u Hrvatsku u zadnjih godinu dana ne može zadovoljiti jer je na razini ispod jedan posto BDP-a, dok su razvijenije države na razini od dva do tri posto.

Dobro je po njemu što Hrvatska kreće s većim ulaganjima u informatici i komunikacijama.

Stranim investitorima, istaknuo je, važno je, uz ostalo, regulatorno uređenje u državi u kojoj ulažu, kao i potpora države.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman rekla je kako podaci za prošlu i prvo tromjesečje ove godine pokazuju rast izravnih stranih ulaganja. Lani su iznosila 3,8 milijardi, a u prvom kvartalu ove godine gotovo milijardu eura.

"Prvenstveno su to još uvijek ulaganja u financijskom segmentu, ali se vidi pozitivan trend za koji očekujemo da će se i nastaviti", kazala je Mikuš Žigman.

Po njoj, strateški su važna ulaganja u zelenu tranziciju - obnovljive izvore energije i digitalizaciju

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić naglasila je da AmCham kontinuirano ukazuje na važnost investicija privatnog sektora i izravnih stranih ulaganja. Navela je da takva ulaganja pridonose novim radnim mjestima, razmjeni tehnologije i novim znanjima.

Ulaganja, naravno, utječu i na produktivnost hrvatskog gospodarstva. Kao dobar primjer stranog ulaganja u Hrvatsku izdvojila je investiciju IBM-a od prije nekoliko godina.

Voditeljica korporativnih odnosa u Pfizeru za jadransku regiju Urša Lakner istaknula je kako a su u Pfizeru bili jako ponosni što je Hrvatska bila odabrana za investiciju te kompanije od 100 milijuna eura, u pogon u Savskom Marofu. Kazala je i da u Hrvatskoj postoji dobro tehnološko znanje u farmaceutskoj industriji.

Tagovi: AmCham, izravna strana ulaganja, Nataša Mikuš Žigman, Branko Žibret
PROČITAJ I OVO
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom
ODUSTAJANJE
Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom

ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u izjavi nakon sjednice Vlade da je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
UPOZORENJE
Macron upozorio SAD na opasnost od super agresivnih subvencija
WASHINGTON - Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u srijedu u Washingtonu "superagresivne" mjere koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju, te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada", navode agencije pozivajući se na izvore s tog sastanka.
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE