GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka inflacija nastavila usporavati i u listopadu

Američka inflacija nastavila usporavati i u listopadu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Inflacija je u listopadu bila nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pružajući nadajući znak da tvrdoglavo visoke cijene popuštaju svoj stisak na gospodarstvo SAD-a i dajući potencijalno zeleno svjetlo Federalnim rezervama da prestanu podizati kamatne stope.

Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri široku košaricu uobičajeno korištenih dobara i usluga, porastao je 3,2% u odnosu na prošlu godinu unatoč tome što je ostao nepromijenjen tijekom mjeseca, prema sezonski prilagođenim brojevima Ministarstva rada u utorak. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones tražili su odgovarajuća očitanja od 0,1% i 3,3%

Isključujući nestabilne cijene hrane i energije, temeljni CPI porastao je za 0,2% i 4%, u odnosu na predviđanja od 0,3% i 4,1%. Godišnja razina bila je najniža u dvije godine, s 4,1% u rujnu, iako je još uvijek znatno iznad cilja Federalnih rezervi od 2%.

Tržišta su porasla nakon vijesti. Dow Jones Industrial Average porastao je za gotovo 500 bodova jer su prinosi državnih obveznica naglo pali. Trgovci su također gotovo u potpunosti isključili sva potencijalna povećanja Fedovih stopa, prema podacima CME Group.

“Fed izgleda pametno za učinkovito okončanje svog ciklusa pooštravanja dok inflacija nastavlja usporavati. Prinosi su značajno pali budući da posljednji ulagači koji nisu uvjereni da je Fed gotov vjerojatno odbacuju ručnik,” rekao je Bryce Doty, upravitelj portfelja u Sit Fixed Income Advisors.

Ravno očitanje glavnog indeksa potrošačkih cijena došlo je jer su cijene energije pale za 2,5% u mjesecu, nadoknađujući povećanje indeksa hrane od 0,3%. Bio je to najsporiji mjesečni tempo od srpnja 2022.

Troškovi smještaja, ključna komponenta u indeksu, porasli su 0,3% u listopadu, što je upola manje u rujnu jer je porast u odnosu na prošlu godinu smanjen na 6,7%. Unutar kategorije, ekvivalent vlasničke najamnine, koja mjeri koliko bi vlasnici nekretnine mogli tražiti za najam, porasla je za 0,4%. Potkategorija koja uključuje cijene hotela i motela pala je za 2,9%.

Tagovi: inflacija, američka ekonomija, cijene
PROČITAJ I OVO
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE