GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američka inflacija nastavila usporavati i u listopadu

Američka inflacija nastavila usporavati i u listopadu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2023 / 17:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Inflacija je u listopadu bila nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pružajući nadajući znak da tvrdoglavo visoke cijene popuštaju svoj stisak na gospodarstvo SAD-a i dajući potencijalno zeleno svjetlo Federalnim rezervama da prestanu podizati kamatne stope.

Indeks potrošačkih cijena, koji mjeri široku košaricu uobičajeno korištenih dobara i usluga, porastao je 3,2% u odnosu na prošlu godinu unatoč tome što je ostao nepromijenjen tijekom mjeseca, prema sezonski prilagođenim brojevima Ministarstva rada u utorak. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones tražili su odgovarajuća očitanja od 0,1% i 3,3%

Isključujući nestabilne cijene hrane i energije, temeljni CPI porastao je za 0,2% i 4%, u odnosu na predviđanja od 0,3% i 4,1%. Godišnja razina bila je najniža u dvije godine, s 4,1% u rujnu, iako je još uvijek znatno iznad cilja Federalnih rezervi od 2%.

Tržišta su porasla nakon vijesti. Dow Jones Industrial Average porastao je za gotovo 500 bodova jer su prinosi državnih obveznica naglo pali. Trgovci su također gotovo u potpunosti isključili sva potencijalna povećanja Fedovih stopa, prema podacima CME Group.

“Fed izgleda pametno za učinkovito okončanje svog ciklusa pooštravanja dok inflacija nastavlja usporavati. Prinosi su značajno pali budući da posljednji ulagači koji nisu uvjereni da je Fed gotov vjerojatno odbacuju ručnik,” rekao je Bryce Doty, upravitelj portfelja u Sit Fixed Income Advisors.

Ravno očitanje glavnog indeksa potrošačkih cijena došlo je jer su cijene energije pale za 2,5% u mjesecu, nadoknađujući povećanje indeksa hrane od 0,3%. Bio je to najsporiji mjesečni tempo od srpnja 2022.

Troškovi smještaja, ključna komponenta u indeksu, porasli su 0,3% u listopadu, što je upola manje u rujnu jer je porast u odnosu na prošlu godinu smanjen na 6,7%. Unutar kategorije, ekvivalent vlasničke najamnine, koja mjeri koliko bi vlasnici nekretnine mogli tražiti za najam, porasla je za 0,4%. Potkategorija koja uključuje cijene hotela i motela pala je za 2,9%.

Tagovi: inflacija, američka ekonomija, cijene
PROČITAJ I OVO
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
OPTIMIZAM
Amerikanci vrlo optimistični oko inflacije
NEW YORK - Najnovija anketa o raspoloženju potrošača sa Sveučilišta u Michiganu otkrila je da potrošači očekuju da će inflacija iznositi 3,1% u godini, što je značajno smanjenje u odnosu na prošlomjesečna očekivanja od 4,5%.
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
REJTING
S&P i DBRS Morningstar potvrdili kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - S&P Global Ratings i DBRS Morningstar u petak su potvrdili kreditni rejting Slovenije. S&P je potvrdio ocjenu AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar potvrdio je ocjenu A s jednako stabilnim izgledima, objavili su na stranicama Ministarstva financija.
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
CIJENE
Kineske potrošačke cijene u studenom pale najbrže u posljednje tri godine
PEKING - Potrošačke cijene u Kini pale su najbrže u tri godine u studenom, dok se tvornička deflacija produbila, što ukazuje na sve veći deflacijski pritisak jer slaba domaća potražnja dovodi u sumnju gospodarski oporavak.
Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
STAVOVI
Ekonomist: Njemačka vlada budžetsku krizu hitno riješiti zaduživanjem
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza mora hitno riješiti budžetsku krizu, inače rizikuje produbljivanje ekonomskih problema zemlje, rekao je u petak predsjednik njemačkog instituta za istraživanje privrede Marcel Fratzscher.
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Nova zapošljavanja u SAD-u u studenom nadmašila očekivanja
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su 199.000 radnih mjesta više nego što su ih ukinuli u studenom. Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s listopadskih 3,9 posto na 3,7 posto, što je također pozitivno iznenadilo tržišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE