GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu

Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo palo je u četvrtom kvartalu 2020. godine 2,4 posto, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine, neznatno ublaživši prvu procjenu pada aktivnosti na godišnjoj razini.

Procjena objavljena krajem siječnja pokazivala je pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

U trećem tromjesečju gospodarstvo je na godišnjoj razini smanjeno 2,8 posto.

Aktivnost je snažno usporila na kraju godine, uz stopu rasta od samo jedan posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je poskočila 7,5 posto, pokazuje izvješće, čime je potvrđena prva procjena.

Ministarstvo stavlja u prvi plan anualiziranu stopu rasta, koju koriste samo SAD, Kanada i Japan, a sada pokazuje rast američkog BDP-a u četvrtom kvartalu za 4,1 posto, za 0,1 postotni bod viši no što je početno procijenjeno.

Anualizirana stopa rasta BDP-a pokazuje po kojoj bi stopi BDP porastao u godinu dana kada bi u svakom tromjesečju rastao istim tempom kao u posljednja tri mjeseca.

"Rast BDP-a u četvrtom tromjesečju odražavao je kontinuirani oporavak gospodarstva od oštrog pada u prvoj polovini godine i istodobne kontinuirane posljedice pandemije covida 19, uključujući nova ograničenja i zatvaranja u pojedinim dijelovima SAD-a", stoji u priopćenju.

U cijeloj godini američki BDP pao je 3,5 posto, potvrdilo je ministarstvo procjenu s kraja siječnja. U godini ranije porastao je 2,2 posto.

Pad realnog BDP-a u 2020. godini odražava, među ostalim, pad osobne potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu, te smanjenju potrošnje saveznih država i tijela lokalne uprave, navodi se u priopćenju.

Tagovi: američki BDP, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
TRŽIŠTE RADA
Stopa registrirane nezaposlenosti na kraju ožujka pala na 9,3%
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i padom broja nezaposlenih osoba u ožujku, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je njen pad na mjesečnoj razini.
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
ZASTOJ
Nijemci ne troše, a to je ozbiljan ekonomski problem
BERLIN - Praktično su već mjesecima u Njemačkoj trgovine zatvorene i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego da - ne kupuju ništa. No stručnjaci upozoravaju: upravo je potrošnja "izvukla" Njemačku u krizi 2008.
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE