GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki BDP u prvom kvartalu porastao 1,6%

Američki BDP u prvom kvartalu porastao 1,6%
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo ubrzalo je u prvom tromjesečju, poduprto državnim mjerama pomoći koje su potaknule osobnu potrošnju i ublažavanjem ograničenja paralelno ubrzanom procjepljivanju građana, pokazale su prve procjene vlade.

Američki BDP porastao je u prvom tromjesečju 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su aktivnosti uvećane 1,1 posto, pokazale su prve procjene ministarstva trgovine.

Na godišnjoj razini BDP je u prva tri ovogodišnja mjeseca uvećan skromnih 0,4 posto, nakon 2,4-postotnog pada u posljednjem tromjesečju 2020. godine.

Anualizirana stopa rasta, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju raslo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u prvom kvartalu 6,4 posto.

U četvrtom tromjesečju 2020. iznosila je 4,3 posto.

Rast BDP-a u prva tri ovogodišnja mjeseca odražava pojačanu osobnu potrošnju, potaknutu državnim potporama koje su Amerikanci uglavnom trošili na kupnju automobila i automobilskih dijelova, te na hranu i piće i usluge pripreme hrane i smještaja, izvijestilo je ministarstvo.

Potporu gospodarstvu pružila su i ulaganja u poslovne objekte i stambene nekretnine.

Američko gospodarstvo oporavlja se brže od drugih velikih gospodarstava zahvaljujući paketima državnih poticaja i ubrzanom procjepljivanju građana koje je potaknulo domaću potražnju i omogućilo otvaranje uslužnih tvrtki, poput restorana i barova, tumači Reuters.

Kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa osigurao je u početnoj fazi pandemije gotovo 3.000 milijardi dolara pomoći u prevladavanju koronakrize, podsjeća agencija.

U drugoj polovini prosinca odobreno je dodatnih gotovo 900 milijardi dolara, a kabinet novog predsjednika Joea Bidena nadovezao se u ožujku paketom 'teškim' 1.900 milijardi dolara, koji je uključivao 1.400 dolara jednokratne pomoći za kućanstva.

Središnja banka potvrdila je u srijedu da gospodarske aktivnosti snažno rastu, ali je istaknula da još nije vrijeme za ukidanje programa kupnje imovine jer zaposlenost još nije dosegnula zacrtanu razinu.

Zaposlenost je ključni kriterij za Fed pri kreiranju monetarne politike.

Mnogi ekonomist predviđaju da će se najveće svjetsko gospodarstvo u cijelosti oporaviti od pandemijske recesije tek u drugoj polovini 2023. godine, navodi Reuters. U 2020. godini palo je 3,5 posto.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, koronavirus u SAD-u, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE