GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a

Američki dug u 2050. projiciran na 195 posto BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 20:32
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa pogoršat će dugoročne fiskalne izglede Sjedinjenih Država u idućim desetljećima te bi javni dug 2050. mogao biti gotovo dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavio je neovisni institut CBO.

Ne budu li izmijenjeni zakoni o porezima i potrošnji, javni dug dosegnut će 195 posto BDP-a do 2050., objavio je u ponedjeljak u dugoročnim prognozama za proračun institut u kojem rade bivši dužnosnici središnje banke, ministarstva financija i Kongresa.

Time bi se približio razinama koje sada bilježe Japan i Grčka, primjećuje Reuters.

Izgledi su se znatno pogoršali u odnosu na prošlogodišnje, prema kojima je javni dug 2049. trebao dosegnuti 144 posto BDP-a, napominje CBO.

Do kraja ove godine javni dug dosegnut će prema CBO-u 98 posto BDP-a, dok je u 2019. iznosio 79 posto. Još 2007., netom prije izbijanja velike financijske krize, bio u visini svega 35 posto BDP-a.

Dug povećavaju viši proračunski manjkovi, povezani sa sporim oporavkom od pandemijske krize, višim troškovima kamata za njihovo financiranje te s očekivanim rastom potrošnje na programe zdravstvene skrbi i socijalne sigurnosti, koje donosi starenje stanovništva.

Deficit bi prema procjenama instituta ove godine trebao dosegnuti 16 posto BDP-a, što bi bila njegova najveća razina od završetka Drugog svjetskog rata 1945. Iako će njegov udio idućih nekoliko godina padati, ponovno će početi naglo rasti prema 2028. godini, upozoravaju.

Za 2050. u CBO-u predviđaju proračunski deficit od 12,6 posto BDP-a budući da će rast prihoda uvelike zaostajati za rastom potrošnje, stoji u izvješću.

Dug će značajno rasti nakon 2030. jer će značajno porasti kamatne stope, objašnjavaju u CBO-u. Tako bi prema njihovoj pretpostavci prosječna realna kamatna stopa na referentne 10-godišnje državne obveznice trebala porasti s 0,9 posto u 2030. na 2,5 posto u 2050.

Dugoročna je fiskalna putanja neodrživa i ugrožava dugoročno povjerenje u dolar, zaključio je direktor CBO-a Philip Swagel.

„Ne postoji prijelomna točka na kojoj fiskalna kriza postaje vjerojatna ili neizbježna, niti postoji prepoznatljiva točka na kojoj troškovi kamata mjereni udjelom u BDP-u postaju neodrživi”, rekao je Swagel u priopćenju.

„No, rast duga znači i veće rizike", istaknuo je.

Tagovi: američki dug, američka zaduženost, američki BDP
PROČITAJ I OVO
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
UZLET
Američki BDP porastao rekordnih 33,1 posto u trećem kvartalu
WASHINGTON - Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu prema istom razdoblju prošle godine poskočio rekordnih 33,1 posto, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
POTEZI
ECB vezao monetarnu politiku uz pandemiju, najavio podešavanje mjera
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) najavila je u četvrtak da će pozorno pratiti novi val zaraze koronavirusom, poručivši da će u prosincu podesiti mjere kako bi snažnije poduprla gospodarstvo eurozone u koronakrizi.
Proračun iduće godine s deficitom od 2,9 posto BDP-a
DEFICIT
Proračun iduće godine s deficitom od 2,9 posto BDP-a
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na sjednici Vlade predstavio prijedlog proračuna za 2020., kojim se predviđaju prihodi od 147,2 i rashodi od 157,7 milijardi kuna te povratak proračunskog deficita na održivu razinu od 2,9 posto BDP-a.
HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
STAVOVI
HUP: Kriza nije vrijeme za povećanje minimalne plaće
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u četvrtak su upozorili kako razdoblje krize uzrokovane pandemijom covid-19 nije pravi trenutak za povećanje minimalne plaće.
Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
TREND
Industrijska proizvodnja pala jedanaesti mjesec zaredom
ANALIZA - U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE