GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američki potrošači i uvoznici najveći gubitnici trgovinskog rata s Kinom

Američki potrošači i uvoznici najveći gubitnici trgovinskog rata s Kinom
TRGOVINSKI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2019 / 14:34
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američke carine na uvoz iz Kine uglavnom su pogodile američke potrošače i kompanije koje uvoze robu iz tog ogromnog azijskog gospodarstva, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Više carine rezultirale su višim cijenama u SAD-u, zaključak je analize Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) o posljedicama američkih carina u prvoj polovini godine.

U UNCTAD-u također primjećuju da su kineske kompanije u posljednje vrijeme počele preuzimati na svoja leđa dio tereta trgovinskog sukoba, snižavajući izvozne cijene.

U razdoblju od siječnja do lipnja kineski izvoz u SAD pao je 25 posto, odnosno za 35 milijardi dolara. Smanjene su posebno isporuke uredske opreme, kemikalija, namještaja i strojeva.

Američki proizvođači tih proizvoda nisu imali previše koristi od toga budući da je 21 milijarda dolara od ukupno 35 milijardi eura kineskog uvoza zamijenjena robom uvezenom iz Tajvana, Europske unije, Vijetnama i drugih zemalja.

„Želite li vratiti radna mjesta u industriji, rješenje nije podizanje carina", konstatira ekonomist UNCTAD-a Alessandro Nicita. "Time samo mijenjate trgovinske pravce", dodaje Nicita.

UNCTAD-ovo istraživanje nije obuhvatilo utjecaj trgovinskog spora na Kinu zbog manjka podataka.

Okidač za trgovinski rat SAD-a i Kine bio je američki deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom u visini 550 milijardi dolara. Američki predsjednik Donald Trump Kinu je optužio i za blokadu pristupa tržištu i za krađu intelektualnog vlasništva.

Tagovi: trgovinski rat, američka ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE