GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američko tržište rada posustalo krajem prošle godine

Američko tržište rada posustalo krajem prošle godine
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 21:16
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Broj zaposlenih u SAD-u u prosincu je smanjen prvi put od travnja, pokazuju u petak objavljeni službeni podaci ukazujući na slabljenje oporavka gospodarstva pritisnutog daljnjim rastom broja novozaraženih i umrlih od covida-19.

U prosincu je broj zaposlenih pao za 140 tisuća, prvi put nakon sedam mjeseci rasta, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

U studenome je prema revidiranim podacima ministarstva neto otvoreno 336 tisuća novih radnih mjesta. Prva procjena pokazivala je broj od 245 tisuća.

Stopa nezaposlenosti zadržala se na 6.7 posto, a u odnosu na travanj više je nego prepolovljena. U odnosu na isti mjesec godine ranije gotovo je dvostruko veća.

"Pad broja zaposlenih odražava porast broja novozaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme i mjere za suzbijanje pandemije”, navodi se u izvješću ministarstva.

U ministarstvu napominju da je pad broja zaposlenih u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti vezanih za slobodno vrijeme dijelom kompenziran povećanjem broja zaposlenih u stručnim i poslovnim uslugama te u maloprodaji i graditeljstvu.

Broj zaposlenih rastao je iz mjeseca u mjesec od proljeća, kada je posao izgubilo čak oko 22 milijuna ljudi. Od tada je na posao vraćeno tek nešto više od pola njih.

Već u studenome brojke su ukazivale na usporavanje oporavka, budući da se stopa nezaposlenosti bila smanjila za tek 0.2 postotna boda.

Pandemija koronavirusa u SAD-u i dalje ne pokazuje znakove posustajanja. U četvrtak je tako prvi put zabilježeno više od 4000 umrlih od covida-19 u jednom danu, navodi agencija dpa.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
USPESI
NBS: Srbija dostigla pretkrizni nivo već u prvom kvartalu
BEOGRAD – Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 1,0 posto, odlučeno je danas na sednici Izvršnog odbora NBS, na kojoj je istaknuto da je Srbija već u prvom kvartalu 2021. dostigla nivo ekonomske aktivnosti pre izbijanja pandemije Covid-19.
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
SIGNALI
CEIZ indeks: BDP u prvom kvartalu pao 3,7%
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira nastavak postupnog oporavka gospodarstva, a u prvom tromjesečju 2021. hrvatsko gospodarstvo će porasti za 3,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok će na godišnjoj razini u prvom kvartalu ipak biti zabilježen pad od 3,7 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE