GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američko tržište rada u lipnju ispod očekivanja

Američko tržište rada u lipnju ispod očekivanja
ISPOD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2024 / 22:07
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Zapošljavanje u privatnom sektoru nastavilo je slabiti u lipnju, pokazuju podaci ADP-a, ukazujući na potencijalno usporavanje američkog tržišta rada.

Privatne tvrtke dodale su 150.000 radnih mjesta u lipnju, što je ispod konsenzusne procjene od 160.000 i brojke iz svibnja, koja je revidirana naviše na 157.000.

Ovo je najmanji mjesečni broj dodanih poslova od siječnja.

Promatrano po sektorima, turizam i ugostiteljstvo sudjelovali su sa 63 tisuće pozicija, zatim građevinarstvo (27 tisuća), stručne i poslovne usluge (25 tisuća), ostale usluge (16 tisuća), te trgovina, promet i komunalne usluge (15 tisuća).

Na strani smanjenja broja zaposlenih bili su nacionalni resursi i rudarstvo s osam tisuća, proizvodnja s pet tisuća i informiranje s tri tisuće zatvorenih radnih mjesta.

Rast plaća također je usporio na 4,9 posto godišnje, što je najslabiji rast od kolovoza 2021.

Izvješće ADP-a dolazi dva dana prije izvješća o tržištu rada za koje se očekuje da će pokazati 200.000 novih radnih mjesta nakon porasta od 272.000 u svibnju.

Tagovi: TRŽIŠTE RADA, ZAPOŠLJAVANJE, AMERIKA
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE