GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Umjereni optimizam u vezi rasta hrvatskog BDP-a do kraja godine

Analitičari: Umjereni optimizam u vezi rasta hrvatskog BDP-a do kraja godine
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2023 / 08:54
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima gospodarstvo Hrvatske nastavilo je s usporavanjem godišnjih stopa rasta u prvom tromjesečju 2023., iako je rast bio snažniji od naših očekivanja.

Prema prvoj procjeni kretanja BDP-a, koju je danas objavio Državni zavod za statistiku, godišnja stopa rasta se u prvom tromjesečju 2023. spustila na 2,8% u odnosu na isto razdoblje 2022. (prema originalnim podacima).

Sezonski prilagođeni podaci pozitivno su iznenadili budući da ukazuju na ubrzavanje rasta gospodarstva od 1,4% u odnosu na razdoblje listopad-prosinac 2022. (kada je zabilježen realan rast od 0,5%). Godišnja stopa rasta prema sezonski prilagođenim podacima iznosila je 2,6%.

I u prvom tromjesečju godišnji rast bio je široko rasprostranjen s realnim rastom svih sastavnica BDP-a izuzev uvoza roba i usluga gdje je zabilježena blaga godišnja stopa pada od 0,8% kao rezultat pada uvoza roba (-1,5% godišnje), dok je uvoz usluga bio viši za 3,5% u odnosu na isto razdoblje 2022. S druge strane, nastavljen je rast izvoza roba i usluga (+4,8% godišnje) što je značajno sporija dinamika u odnosu na zadnje tromjesečje 2022., kao posljedica i visoke baze. Ipak, rast izvoza usluga za 9,1% godišnje ohrabruje naša očekivanja o još jednoj iznimno uspješnoj turističkoj sezoni.

Posljedično, doprinos neto inozemne potražnje u prvom je tromjesečju bio pozitivan. Nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital peto tromjesečje za redom (+3,9% godišnje) sigurno je i rezultat uspješnijeg korištenja EU novca. Najveća sastavnica BDP-a, potrošnja kućanstava u prvom tromjesečju bila realno viša za 1,4% što je blago ubrzavanje u odnosu na tromjesečje ranije kad je realan rast iznosio 1,3%. Posljedica je to značajnog pritiska na rast plaća, i dalje otpornog tržišta rada kao i kretanja u turizmu. Konačno, državna potrošnja usporila je na 2,2% godišnje.

Promatrano usporedno s zemljama u okruženju, prema podacima Eurostata, Hrvatska je u prvom tromjesečju u odnosu na tromjesečje ranije uz Poljsku (+3,9%) predvodnik rasta (sezonski prilagođeni podaci). U ostalim zemljama u okruženju rast je bio umjereniji, BDP Slovenije porastao je za 0,6%, Bugarske 0,4%, Slovačke 0,2%, Češke i Rumunjske za 0,1%, dok je Mađarska zabilježila tromjesečni pad gospodarstva za 0,2%.

Prema proizvodnoj metodi realni rast bruto dodane vrijednosti u razdoblju od siječnja do ožujka 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. iznosio je 2,8% (originalni podaci). Na rast tromjesečnog BDV-a u prvom tromjesečju 2023. utjecao je znatan rast realne dodane vrijednosti u uslužnim djelatnostima. Ohrabruje i rast u djelatnostima građevinarstva (+4,6% godišnje) što je, kao što smo gore naveli, vjerojatno i posljedica snažnije apsorpcije EU novca i ubrzanja investicijske aktivnosti. Ipak, na oprez upućuju podaci o kretanju industrijske proizvodnje budući da je prerađivačka industrija u skladu s očekivanjima zabilježila realan pad bruto dodane vrijednosti drugo tromjesečje za redom, koji je u razdoblju siječanj-ožujak iznosio 2,9%.

Prognoza rasta BDP-a za 2023. izložena je pozitivnim rizicima. Naime, okruženje se pokazalo otpornijim, euro područje je (za sada) izbjeglo recesiju, investicije tek očekuje snažniji zamašnjak uslijed povlačenja europskih sredstava, a ostajemo vrlo optimistični glede ovogodišnjih turističkih rezultata. Uz to, snažno tržište rada i rast plaća umanjuje negativne učinke još uvijek razmjerno jake inflacije.

Već objavljeni fizički pokazatelji u turizmu za travanj kao i objava realnog prometa u trgovini na malo potkrepljuju umjereno optimistična očekivanja. Naime, danas je DZS objavio prve podatke o realnom prometu trgovine na malo za travanj koji je porastao 4,2% u usporedbi s travnjem 2022. To je ujedno i najviša realna godišnja stopa u posljednjih deset mjeseci. Ipak, pad industrije i njezini negativni doprinos bruto dodatnoj vrijednosti kao i okruženje visoke neizvjesnosti pozivaju na oprez. Štoviše, današnja objava obujma industrijske proizvodnje za travanj donijela je pad i na mjesečnoj (-2,4%) i na godišnjoj razini (-3,5%).

Tagovi: hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, Hrvatski izvoz, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE