GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju

Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 11:28
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je u srijedu ministar u vladi zadužen za državnu blagajnu, nakon što je statistički ured izvijestio o padu gospodarstva u prvom kvartalu.

Gospodarstvo je palo za 0,3 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, ponajprije zbog požara, suše i pandemije koronavirusa, objavio je u srijedu australski statistički ured (ABS).

Na godišnjoj razini, rast gospodarstva u prva je tri ovogodišnja mjeseca usporio na 1,4 posto.

"To je najslabiji rast od rujna 2009. godine kada je Australija bila usred globalne financijske krize, a obuhvaća tek početak gospodarskih posljedica prouzročenih Covidom-19”, rekao je Bruce Hockman, glavni ekonomist u ABS-u.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je posrijedi neprekinuti rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Podaci za drugi kvartal bit će objavljeni u rujnu kada će i službeno izvijestiti o prvoj recesiji u tri desetljeća.

Frydenberg kaže da će pad gospodarstva u drugom tromjesečju biti daleko izraženiji.

"To je procjena na temelju podataka koje sam dobio iz ministarstva financija o tome što se očekuje u drugom kvartalu”, rekao je novinarima nakon objave ABS-ova izvješća.

Prije koronakrize, to 13. najveće svjetsko gospodarstvo, jedino u skupini OECD-a koje nije zapalo u recesiju tijekom globalne financijske krize, bilo je na putu da ove godine ostvari prvi višak u proračunu u 12 godina.

Tagovi: australska ekonomija, Australija
PROČITAJ I OVO
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
VLADA
Ovo će biti prvi potezi Plenkovićeve vlade
ZAGREB - Sugestije analitičara što bi trebali biti prvi potezi nove Vlade Andreja Plenkovića, razriješio je on sam najavom da će, uz zakon o obnovi Zagreba, njegova Vlada odmah krenuti i u nastavak poreznih rasterećenja, pa bi se tako trebala smanjiti opterećenja na plaće, PDV na svu hranu i porez na dobit za tvrtke s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje.
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE