GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju

Australska ekonomija nakon 29 godina ulazi u recesiju
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 11:28
Autor: SEEbiz / H
CANBERRA - Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je u srijedu ministar u vladi zadužen za državnu blagajnu, nakon što je statistički ured izvijestio o padu gospodarstva u prvom kvartalu.

Gospodarstvo je palo za 0,3 posto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca, ponajprije zbog požara, suše i pandemije koronavirusa, objavio je u srijedu australski statistički ured (ABS).

Na godišnjoj razini, rast gospodarstva u prva je tri ovogodišnja mjeseca usporio na 1,4 posto.

"To je najslabiji rast od rujna 2009. godine kada je Australija bila usred globalne financijske krize, a obuhvaća tek početak gospodarskih posljedica prouzročenih Covidom-19”, rekao je Bruce Hockman, glavni ekonomist u ABS-u.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je posrijedi neprekinuti rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Podaci za drugi kvartal bit će objavljeni u rujnu kada će i službeno izvijestiti o prvoj recesiji u tri desetljeća.

Frydenberg kaže da će pad gospodarstva u drugom tromjesečju biti daleko izraženiji.

"To je procjena na temelju podataka koje sam dobio iz ministarstva financija o tome što se očekuje u drugom kvartalu”, rekao je novinarima nakon objave ABS-ova izvješća.

Prije koronakrize, to 13. najveće svjetsko gospodarstvo, jedino u skupini OECD-a koje nije zapalo u recesiju tijekom globalne financijske krize, bilo je na putu da ove godine ostvari prvi višak u proračunu u 12 godina.

Tagovi: australska ekonomija, Australija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE