GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence

Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 09:13
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.

U Sloveniju pak najviše žele doći radnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Dok su rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo 150.000 ispitanika iz 188 zemalja svijeta, među kojima 772 Slovenca, pokazali da je 25 posto ispitanika spremno raditi u inozemstvu, samo šest posto ispitanih Slovenaca zamišlja rad u inozemstvu. Kad bismo gledali samo mlade iz Slovenije, njih 11 posto bi se preselilo u inozemstvo, objavila je tvrtka Styria koja je naručila istraživanje.

Među ispitanim Slovencima tko bi bio voljan raditi u inozemstvu na prvom su mjestu studenti (18 posto), na drugom volonteri i oni koji rade za neprofitne tvrtke (14 posto), a na trećem inženjeri i tehničko osoblje (13 posto).

U odnosu na 2020. broj Slovenaca koji su spremni raditi na daljinu za poslodavca u inozemstvu porastao je za dva na 68 posto.

“Unatoč sve manjoj spremnosti Slovenaca za rad u inozemstvu, koja je daleko ispod svjetskog prosjeka, bilježimo istovremeni porast spremnosti za rad na daljinu za stranog poslodavca. Ovaj paralelni trend odražava želju da se održi domaća stabilnost i kvaliteta života uz iskorištavanje globalnih mogućnosti zapošljavanja. Promjene u radnim navikama i vrijednostima nakon pandemije nedvojbeno su osnažile ovaj dvostruki pristup, koji donosi fleksibilnost bez potrebe za geografskim pomacima", komentirala je rezultate Melanie Seier Larsen, direktorica i partnerica BCG-a.

Austrija, Njemačka i Švicarska su među najpoželjnijim zemljama za posao među slovenskim ispitanicima, što je već pokazalo istraživanje iz 2020. godine.

Među razlozima za radni odlazak u drugu državu Slovenci najčešće navode financijske i ekonomske razloge (78 posto), zatim konkretne ponude poslova (67 posto), te općenito bolje uvjete rada (64 posto).

Među postavljenim razlozima zašto radije rade kod kuće na prvom mjestu je nemogućnost dovođenja članova obitelji ili životnog partnera u inozemstvo, na drugom je jezična barijera, a na trećem mjestu dijele vezanost za domovinu i troškovi selidbe.

Prema podacima istraživanja, u Sloveniju najviše žele doći radnici iz Bosne i Hercegovine (10,8 posto ispitanika) i Srbije (6,5 posto). Slijede radnici iz Pakistana (2,2 posto) i Mađarske (1,2 posto).

Sudionike istraživanja pitali su i u kojem bi gradu na svijetu radije radili. Na ljestvici gradova London je ostao na vrhu, ponajviše zbog jezika i iznimne globalne mreže. Amsterdam je zauzeo drugo mjesto, dok su Dubai i Abu Dhabi podijelili treće mjesto.

Među zemljama u kojima bismo voljeli raditi prednjače Australija, SAD, Kanada i Velika Britanija. Slijede Njemačka, Japan i Singapur. Slovenija je na ljestvici poželjnih zemalja na 66. mjestu, dok je Ljubljana na 107. mjestu gradova u kojima bi zaposlenici htjeli raditi.

Među razlozima preseljenja u Sloveniju prednjači kvaliteta života, zatim prilike za rad te sigurnost i stabilnost posla, dok su dobivanje radne licence te inovativnost i digitalizacija manje važni.

Tagovi: austrija, slovenija, švicarska, njemačka, posao, zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
VELEPRODAJA
SAD: Zalihe u veleprodaji pale u ožujku
WASHINGTON - Zalihe u veleprodaji u SAD-u u ožujku su u odnosu na veljaču pale za 0,4 posto, na 894,7 milijardi dolara, što je također 2,3 posto manje nego u ožujku prošle godine, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE