GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski izvoz motor oporavka globalne trgovine u prvom tromjesečju

Azijski izvoz motor oporavka globalne trgovine u prvom tromjesečju
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 11:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Globalna trgovina snažno se oporavila u prvom tromjesečju zahvaljujući azijskom izvozu, a u drugom tromječju rast bi trebao ubrzati, poduprt robnom razmjenom, pokazalo je u srijedu izvješće Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Trgovinska razmjena porasla je u prvom tromjesečju 10 posto, potaknuta ponajprije izvozom iz istočne Azije, objavio je UNCTAD.

Zemlje u toj regiji doživjele su procvat nakon što su već u ranoj fazi pandemije uspješno suzbile širenje koronavirusa, što im je omogućilo da se brže oporave i iskoriste skok globalne potražnje za proizvodima povezanim s covidom-19, objašnjavaju u UNCTAD-u.

Kina, Singapur, Južna Koreja, Tajvan i Vijetnam među zemljama su koje izvješćuju o relativno niskom broju smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom a izvoz im raste.

U 2020. godini najviše su se tražili proizvodi za zdravstvenu zaštitu, digitalne usluge i oprema za „kućni ured“, dok je potražnja za međunarodnim putovanjima i za ugostiteljskim uslugama snažno pala, bilježe u UNCTAD-u.

Trend je nastavljen i na početku ove godine, konstatiraju, dodajući da je vrijednost robne trgovine premašila pretpandemijsku razinu, uz kontinuirano snažnu potražnju za proizvodima povezanim s covidom 19.

Trgovina uslugama bila je pak i u prva tri ovogodišnja mjeseca ispod prosjeka.

"Ponašanje potrošača promijenilo se iz temelja", zaključuju, upozoravajući da pojedini novi potrošački obrasci možda neće nestati s pandemijom.

Prognoziraju nastavak rasta trgovinske razmjene u ovoj godini, koji bi trebao biti snažniji u istočnoj Aziji i razvijenim zemljama dok će brojne druge zemlje teško držati korak.

Vrijednost globalne razmjene trebala bi u drugom tromjesečju dosegnuti 6.600 milijardi dolara, što bi značilo da će poskočiti za trećinu u usporedbi s najnižom točkom u 2020. Trebala bi nadmašiti i pretpandemijsku razinu iz 2019. godine, i to za oko tri posto.

U cijeloj 2021. godini trebala bi biti oko 16 posto viša u usporedbi s najnižom prošlogodišnjom razinom. Trgovina robnom porast će 19 posto, više nego dvostruko snažnije nego trgovina uslugama, prognoziraju.

U UNCTAD-u ujedno upozoravaju da je napetost koju je izazvalo širenje zaraze stvorila "veliku neizvjesnost" u trgovini, natjeravši neke proizvođače i vlade da pokušaju "proizvodnju premjestiti bliže potrošačima".

Očekuju i da će vlade upotrijebiti brojne mjere kako bi poduprle gospodarstvo nakon pandemije, a s obzirom na "kontinuirane diplomatske trzavice među pojedinim velikim gospodarstvima i teškoće u multilateralnom trgovinskom sustavu, to bi moglo ograničiti trgovinu.

Na uobičajene trgovinske obrasce mogla bi utjecati i nastojanja da se u procesu oporavka vodi računa o osjetljivim društvenim skupinama i o okolišu, ističu.

Tagovi: azijski izvoz, izvoz iz Azije, UNCTAD
PROČITAJ I OVO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE