GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić: Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine za HGK

Bačić: Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine za HGK
HGK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 16:16
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ukida li se postupno članarina HGK-u ili ne? Ako se ukida, ukida li se svima ili samo malim poduzetnicima? Sastala se vladajuća većina, to je tema razgovora.

Nakon sastanka izjavu je dao HDZ-ov Branko Bačić. Kazao je da se na sastanku raspravljalo i o pandemiji te situaciji na potresu pogođenom području.

“Naglasili smo potrebu da ministarstvo gospodarstva krene u izradu novog zakona o HGK-u, a u pravo na tragu našeg zaključka kojeg smo kao vladajuća većina usvojili u petak u Saboru i na osnovnim načelima koje smo tada utvrdili. Naš stav je da jedan od temeljnih postulata budućeg zakona se svodi na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike. Sam prag prihoda koji bi predstavljao ukidanje članarine ćemo definirati. Za one velike poduzetnike bi išli u rasterećenje i smanjivanje samog iznosa članarine.

Druge postavke se temelje na okretanju komore tržištu i boljem korištenju EU fondova iz kojih bi se komora mogla financirati. To je jedan okvir na temelju će ministarstvo pripremiti zakonski okvir. Naš je cilj da kroz travanj, najkasnije 1. svibnja sam zakon ide u javnu raspravu kako bi ga prije ljetne stanke mogli raspraviti”, kazao je Bačić.

“Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine koji bi predstavljao daljnje financijsko rasterećenje, ali bi bio obvezatan s obzirom na usluge koje bi Komora predstavljala i pomagala tim poduzetnicima. To je okvir oko kojega ćemo se još dogovarati”, dodao je Bačić.

Rekao je da je i Dario Hrebak sudjelovao na sastanku i da je zadovoljan razgovorom.

Podsjetimo, komentirajući jučerašnje gostovanje ministra Tomislava Ćorića na N1 Telelviziji kada ministar nije potvrdio da će uistinu doći do ukidanja članarine HGK-u za sve, Dario Hrebak danas komentira: “Nema ‘ako’, nego ‘kad’. Meni je jedino relevantno ono što ja osobno dogovorim s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade i još uvijek čvrsto vjerujem da se zakoni donose u Hrvatskom saboru, nigdje drugdje”, kazao je Hrebak.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kaže za N1: “Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika. Tada, u tom slučaju, svaki poduzetnik bit će spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu”, rekao je Darko Horvat.

HDZ-ov Branko Bačić kaže za N1 da je prijedlog da se ide u postupno ukidanje članarine za male poduzetnike. “Definirao bi se prag prihoda za tvrtke koje ne bi trebale plaćati, kao i od kojeg će se praga članstvo naplaćivati”, rekao je Bačić.

Tagovi: Branko Bačić, Dario Hrebak, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE