GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bačić: Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine za HGK

Bačić: Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine za HGK
HGK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 16:16
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Ukida li se postupno članarina HGK-u ili ne? Ako se ukida, ukida li se svima ili samo malim poduzetnicima? Sastala se vladajuća većina, to je tema razgovora.

Nakon sastanka izjavu je dao HDZ-ov Branko Bačić. Kazao je da se na sastanku raspravljalo i o pandemiji te situaciji na potresu pogođenom području.

“Naglasili smo potrebu da ministarstvo gospodarstva krene u izradu novog zakona o HGK-u, a u pravo na tragu našeg zaključka kojeg smo kao vladajuća većina usvojili u petak u Saboru i na osnovnim načelima koje smo tada utvrdili. Naš stav je da jedan od temeljnih postulata budućeg zakona se svodi na postupno ukidanje obvezne članarine za male tvrtke i male poduzetnike. Sam prag prihoda koji bi predstavljao ukidanje članarine ćemo definirati. Za one velike poduzetnike bi išli u rasterećenje i smanjivanje samog iznosa članarine.

Druge postavke se temelje na okretanju komore tržištu i boljem korištenju EU fondova iz kojih bi se komora mogla financirati. To je jedan okvir na temelju će ministarstvo pripremiti zakonski okvir. Naš je cilj da kroz travanj, najkasnije 1. svibnja sam zakon ide u javnu raspravu kako bi ga prije ljetne stanke mogli raspraviti”, kazao je Bačić.

“Za velike poduzetnike bi ostavili određeni iznos članarine koji bi predstavljao daljnje financijsko rasterećenje, ali bi bio obvezatan s obzirom na usluge koje bi Komora predstavljala i pomagala tim poduzetnicima. To je okvir oko kojega ćemo se još dogovarati”, dodao je Bačić.

Rekao je da je i Dario Hrebak sudjelovao na sastanku i da je zadovoljan razgovorom.

Podsjetimo, komentirajući jučerašnje gostovanje ministra Tomislava Ćorića na N1 Telelviziji kada ministar nije potvrdio da će uistinu doći do ukidanja članarine HGK-u za sve, Dario Hrebak danas komentira: “Nema ‘ako’, nego ‘kad’. Meni je jedino relevantno ono što ja osobno dogovorim s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade i još uvijek čvrsto vjerujem da se zakoni donose u Hrvatskom saboru, nigdje drugdje”, kazao je Hrebak.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kaže za N1: “Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika. Tada, u tom slučaju, svaki poduzetnik bit će spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu”, rekao je Darko Horvat.

HDZ-ov Branko Bačić kaže za N1 da je prijedlog da se ide u postupno ukidanje članarine za male poduzetnike. “Definirao bi se prag prihoda za tvrtke koje ne bi trebale plaćati, kao i od kojeg će se praga članstvo naplaćivati”, rekao je Bačić.

Tagovi: Branko Bačić, Dario Hrebak, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
CARINE
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
TRŽIŠTE RADA
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
BERLIN - I prije pandemije su migranti lakše gubili posao nego Nijemci jer su i rjeđe imali sigurno mjesto. U mjerama protiv pandemije je to postalo još očitije što je problem i za njihovu integraciju.
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAPOSLENOST
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bio 184.610 zaposlenih, što je za 1,2 posto ili 2.229 osoba više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
USPORAVANJE
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
PEKING – Rast kineske tvorničke proizvodnje usporio se u travnju, a maloprodaja je premašila očekivanja, dok dužnosnici upozoravaju na nove probleme koji utječu na oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
NPOO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
ZAGREB - Europska komisija zaprimila je hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je zahvalio članovima Vlade i svima koji su sudjelovali u izradi tog dokumenta ključnog za strukturne reforme i ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE