GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine

Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 13:25
Autor: SEEbiz / H
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.

To je povećalo očekivanja da središnja banka neće objaviti monetarna ublažavanja prilikom procjene kamatnih stopa u lipnju. Zadnjih nekoliko mjeseci BoJ i japanska vlada objavili su niz potpornih mjera za kompanije.

No to je u suprotnosti s potezima Europske središnje banke, koja je u četvrtak najavila širenje svog paketa poticaja za gospodarstvo. Optimizam japanske središnje banke temelji se na uvjerenju da je treće najveće svjetsko gospodarstvo dosegnulo dno u travnju ili svibnju, kada su zbog mjera zaštite od koronavirusa Japanci bili zatvoreni u stanovima, a poslovanje je mirovalo, kazala su četiri izvora blisko upoznata sa stajalištima BOJ-a.

"Nema dovoljno čimbenika koji bi prisilili BoJ na promjenu stajališta da će gospodarstvo u drugoj polovini godine izaći iz teškoća kada se pandemija povuče", rekao je jedan od izvora, a potvrdila su ga druga tri.

No mnogi guverneri središnjih banaka upozoravaju na rizike usporavanja tempa oporavka, poput mogućnosti ponovnog izbijanja zaraze, rasta gubitka radnih mjesta, te pada u gospodarstvima u razvoju iznad očekivanoga.

"Tromjesečje travanj-lipanj vjerojatno je bilo dno za japansko gospodarstvo. No rast gospodarstva i oporavak mogu usporiti jače nego što se ranije mislilo”, ustvrdio je drugi izvor.

BOJ je dva mjeseca zaredom ublažavao monetarnu politiku, pridružujući se vladinim naporima za ublažavanje udaraca pandemije gospodarstvu koje je već zašlo u duboku recesiju.

Do sada su se mjere fokusirale na ublažavanje teškoća financiranja poduzeća, poput povećane kupovine korporativnog duga i stvaranja kreditnih sredstava za pomoć malim tvrtkama.

Iako se američki i europski središnji bankari usmjeravaju s kriznog odgovora na korake poticanja rasta, BoJ je ostao oprezan u korištenju alata izravno usmjerenih na poticanje potrošnje te je prebrzo odustao od njih, smatraju izvori.

To znači da bi vjerojatna opcija BoJ-a u sljedećim mjesecima mogla biti tek proširivanje kreditne sposobnosti ili pokretanje novih koraka za ublažavanje stresa na tvrtke, slažu se izvori.

"Nema smisla pokušati stimulirati gospodarstvo u uvjetima vladinih nastojanja obuzdavanja pandemije i još uvijek tražiti od stanovnika ostanak kod kuće što je više moguće", kazao je treći izvor.

Premijer Shinzo Abe najavio je izvanredno stanje u travnju zatraživši od građana ostanak kod kuće i zatvaranje tvrtki, što je oslabilo gospodarstvo, već ionako pogođeno prošlogodišnjim povećanjem poreza na promet i američko-kineskim trgovinskim ratom.

Tagovi: Bank of Japan, japanska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE