GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije: Naznake jačanja gospodarske aktivnosti u drugom kvartalu

Banka Slovenije: Naznake jačanja gospodarske aktivnosti u drugom kvartalu
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2024 / 10:39
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema podacima Banke Slovenije, dostupni podaci za drugo tromjesečje ukazuju na snažnije jačanje gospodarske aktivnosti u Sloveniji.

Tržište rada ostaje snažno, inflacija se smanjuje, dok se visok rast cijena usluga održava, navodi Banka Slovenije u najnovijem pregledu makroekonomskih kretanja.

Prema podacima Banke Slovenije, stanje u proizvodnim djelatnostima se popravilo, a uvjeti za daljnji rast domaće potrošnje ostali su povoljni jer jačaju realni dohoci kućanstava. Istovremeno, središnja banka prepoznaje veće povjerenje potrošača i porast broja noćenja stranih turista, a nastavio se i realni rast vrijednosti kartičnog plaćanja i podizanja na bankomatima. S druge strane, Banka Slovenije primjećuje da se građevinska aktivnost počela osjetno usporavati.

Sa širokim rasponom podataka za drugo tromjesečje, srednja procjena kratkoročnih modela predviđanja trenutno sugerira jedan posto kvartalnog rasta BDP-a. Gospodarska aktivnost je u prvom tromjesečju stagnirala na tromjesečnoj razini, no u međugodišnjoj usporedbi prema desezoniranim podacima iznosila je 1,8%, a prema desezoniranim podacima 2,1%.

Rast BDP-a u Sloveniji ostaje veći nego u eurozoni, gdje je oporavak skromniji, napominje Banka Slovenije. Dostupni pokazatelji tako upućuju na blagi rast gospodarske aktivnosti u eurozoni u drugom tromjesečju. Prema podacima o gospodarskom raspoloženju, očekuje se blago jačanje gospodarske aktivnosti u drugoj polovici godine.

Uvjeti na tržištu rada u Sloveniji ostaju dobri. Broj zaposlenih u travnju dosegao je novi vrhunac, a anketni podaci ukazuju na nastavak rasta zaposlenosti u nadolazećim mjesecima, posebice u uslužnim djelatnostima. Anketna stopa nezaposlenosti i dalje je niska i iznosi 3,4 posto, što uz još uvijek relativno visoku stopu slobodnih radnih mjesta odražava veliku neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada. U tim okolnostima rast plaća ostaje relativno visok unatoč zamjetnom trendu usporavanja, navodi Banka Slovenije.

Inflacija se i dalje smanjuje kako u eurozoni tako iu Sloveniji. Slovenska temeljna inflacija, međutim, ostaje visoka na 2,7 posto, uglavnom zbog ustrajnosti visokog rasta cijena usluga. Prema Banki Slovenije, to je rezultat ojačanih domaćih čimbenika, posebice još uvijek relativno visokog rasta plaća i solidne razine potražnje.

Ukupna se inflacija, pak, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena u lipnju spustila na 1,6 posto, čemu su ponajviše pridonijele niže cijene energenata na godišnjoj razini, dok je ponovno ubrzan rast cijena hrane.

U odnosima s inozemstvom suficit na tekućem računu i dalje je visok te je u travnju premašio 3,1 milijardu eura na godišnjoj razini. I opet je tome najviše pridonio suficit u razmjeni usluga koji je u travnju dosegao najvišu vrijednost dosad. U međuvremenu, trgovina je u deficitu.

Deficit javnih financija se smanjuje, što je, kažu u Banki Slovenije, uglavnom rezultat povoljnih kretanja na tržištu rada i dobrih prošlogodišnjih poslovnih rezultata poduzeća, koji su povećali porezne prihode. Učinak manjih hitnih mjera također je bio povoljan. Prema procjeni središnje banke, kretanja u javnim financijama u nastavku godine ponajviše će ovisiti o ishodu pregovora o plaćama, nastavku obnove nakon poplava i napretku planiranih reformi.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenija, ekonomija, slovenski bdp
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE