GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 17:36
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

U velikoj globalnoj financijskoj krizi slovenski BDP je, zbog velike ovisnosti od izvoza i vanjskotrovinske razmjene, pao za osam posto, a kriza, pad ekonomske aktivnosti i zaposlenosti trajali su nekoliko godina.

Sada se očekuje pad potrošnje, koji bi, ovisno o razvoju krize, mogao iznositi između 2,4 i 9 posto, pri čemu bi osobito mogao biti izražen u sektorima kao što su trgovina na malo, turizam i ugostiteljstvo, prijevoz, kultura i rekreacija. Najveći pad potrošnje pritom se očekuje u drugom tromjesečju ove godine.

Na tržištu rada, pak, očekuje se smanjenje broja zaposlenih, ovisno o razvoju krize, između 1,8 i 4,7 posto, uz istodobno povećanje stope nezaposlenosti, koja bi se na godišnjoj razini mogla udvostručiti.

Banka Slovenije upozorava da će stvarni pad BDP-a, potrošnje i zaposlenosti dosta ovisiti o učinkovitosti mjera za ublažavanje koronakrize, koji je vlada kroz tzv. megazakon uputila u parlamentarni postupak, a parlament bi o njemu trebao glasovati ovaj tjedan.

Riječ je o paketu zakona financijski teškom 3 milijarde eura s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije koronavirusa, koji bi važio do 30. svibnja, s mogućnošću daljnjeg produživanja za još mjesec dana.

Tagovi: Banka Slovenije, slovenska ekonomija, slovenski BDP
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE